Fibromyalgi utbredt i Spania

Bare i Spania er 1,3 millioner mennesker diagnostisert med sykdommen Fibromyalgi. Dr. Antonio Ponce ved reumatologisk avdeling ved Hospital Regional Universitario Carlos Haya, mener at sykdommen er lite kjent blant leger. Han mener at dette er en sykdom som bør tas på alvor, da sykdommen går ut over
hverdagen og arbeidsdagen for de som lider av denne sykdommen. – Når det gjelder Fibromyalgi har vi en lang vei å gå ennå, og det må forskes mer på denne usynlige sykdommen og gjøre det enklere å diagnostisere den, sier Dr. Antonio Ponce.



Det spanske reumatikerforbundet SER understreker at Fibromyalgi er et symptom med ukjent opprinnelse som stadfester seg med muskel- og skjelettsmerter, og smerter ved berøring. Smerten ligner på leddsmerter, men det er ikke en leddsykdom. Karakteristikken på sykdommen er overfølsomhet av smerter under aktivitet som ved normale tilfeller ikke gir smerter.



I tillegg til smerter, kan Fibromyalgi gi stivhet i kroppen, særlig om morgenen, samt følelsen av hovenhet i hender og føtter. Kribling i hendene kan også forekomme. Man vet ikke hva sykdommen kommer av, men det har en tendens til å oppstå etter bakterie- eller virusinfeksjon, bilulykker og sykdommer som forringer livskvaliteten (gikt, lupus etc.)



Foreløpig finnes ingen kur mot sykdommen, men det finnes medisiner som lindrer symptomene, deriblant smertestillende og antidepressive medisiner. Dr. Antonio Ponce understreker at man har kommet litt lenger de siste årene hva gjelder behandling av denne pasientgruppen. Forruten medisiner, kan pasientene få spesielt tilrettelagte øvelser som lindrer smertene.

Kommentarer