Flere yngre får slag

Slag har alltid vært forbundet med eldre mennesker, men nå blir stadig yngre rammet, viser en rapport publisert i The Lancet om slagtilfeller i perioden 1990 til 2010. Eksperter regner med at det på verdensbasis vil være en fordobling av sykdommer
og prematur død på grunn av slag i 2030. På verdensbasis har økningen vært 25% i pasientgruppen 20 til 64 år de siste 20 årene. Denne gruppen utgjør 31% av alle slagtilfeller, mot 25% i 1990. For første gang har forskere studert slagtilfeller hos barn og unge, og fant at mer enn 83.000 unge under 20 år rammes hvert år verden over. Overraskende fant de at denne gruppen utgjør 0,5% av alle slagtilfeller i verden.

16,9 millioner mennesker opplevde førstegangs slag i 2010 (en økning på 68%), overlevende slagpasienter var 33 millioner (84% flere). 12% sliter med invaliditet som følge av slag.

I høyindustrialiserte land har slagtilfellene gått ned med 12%, prematur død som følge 37% ned og sykdommer og invaliditet som følge 36% ned. Årsaken skyldes mest sannsynlig økt oppmerksomhet rundt temaet, røykeslutt, kontroll av blodtrykk og opprettelsen av slagenheter ved sykehusene.

Hvert sjette minutt blir en pasient rammet av slag i Spania. Dette er den største årsaken til prematur død hos kvinner, og den andre for menn. Man regner også at en tredjedel av slagpasientene på lengre sikt dør av slagene, og at 40% sliter med invaliditet som følge av slag. Flere enn 120.000 personer får slag i Spania hvert år.

- En åre i hjernen kan bli ødelagt når som helst. Når dette skjer, står man fremfor et kritisk moment som krever øyeblikkelig behandling. Hvert minutt teller, uttaler eksperter ved HCB Clínica Benidorm som har en egen enhet for behandling av slagpasienter. HCB Stroke Center (slagsenter) tilbyr behandling og forebygging av slag, og har samlet den beste ekspertisen innen neurologi, neurokirurgi, radiologi, neuroradiologi, kardiologi, fysioterapi, logopedi og rehabilitering. Enheten har også tilgang til sykehusets egen blodbank, og har selvfølgelig både innleggelse, ambulanser, overvåkning og akuttavdeling 24-7.

Slagenheten ved HCB Clínica Benidorm er en foregangsmodell innen slagbehandling i den private helsetjeneste i Spania.

Kommentarer