Fortsatt pesetas i omløp

Elleve år etter at pesetasen måtte vike for euroen, er myntenheten fortsatt i vigor i enkelte forretninger i Spania. Som følge av krisen, har flere forretninger innført pesetasen, da det i november i fjor fortsatt fantes pesetas tilsvarende 1,677 millioner euro i de spanske hjem, en million mindre enn måneden før. Forretninger i Madrid, som har innført pesetasen, melder at de fleste som betaler med pesetas er eldre mennesker. Den eldre garde har også en tendens til å fortsatt regne over fra euro til pesetas når de handler. For denne gruppen er initiativet en lettelse.

Bokhandleren Fernando Losada i Madrid ble en pioner da han i 2007 innførte pesetas i sin forretning. Anekdotene er mange. "En gang betalte en kunde med en bunke 100-pesetas-sedler", uttaler Losada. Forretningsdrivende forteller at pesetasen er et kjært samleobjekt, og at noen er oppriktig betatt av myntenheten.

I 2012 startet rådhuset i El Álamo (Madrid) en kampanje med innføring av pesetas som betalingsmiddel for å få fart på den lokale handelen i byen. Per i dag vedlikeholdes denne betalingsmuligheten i tre av byens butikker. Presidenten i den lokale handelsforeningen og eier av en forretning i El Álamo, Juan Luis Benito, melder at initiativet var en suksess: "det vekket både nasjonal og internasjonal interesse. Et meksikansk tv-selskap kom hit og laget en reportasje om oss". Han melder samtidig at bruken av pesetas ikke er veldig utbredt, og at det er snakk om en månedlig omsetning på 2500 pesetas (15 euro).

Noen av forretningene ser på innføringen av den gamle myntenheten som ren reklame for forretningen, da initiativet vekker interesse blant folk.

Den definitive sluttdatoen for bruk av pesetas i Spania, er ikke før 1. januar 2020. I mellomtiden kan sedler veksles inn i banken, eller brukes i de forretninger som skilter med bruk av pesetas

Kommentarer