Fundació Robert Graves i Deiá


Den engelske forfatteren Robert Graves bolig i Deiá på Mallorca er gjort om til museum. Det er den mallorkinske regjeringen sammen med arvingene til Graves som har dannet Fundació Robert Graves.

Ytterst ute mot havet, i fjellkjeden



Tramuntana, finner vi boligen til den berømte forfatteren Robert Graves. Kjører du fra Palma, eller fra Valldemossa, er du nødt til å kjøre rett forbi inngangen til dette praktfulle huset. Det er godt skiltet som severdighet, og du kan parkere bilen rett utenfor eller inne i Deiá. Det tar fem minutter å gå fra Deiá til Robert Graves bolig. Det er nesten å anbefale å gjøre det sistnevnte, da den lille spaserturen er en severdighet i seg selv med panorama utsikt over det vakre Middelhavet, og kikker du godt etter får du kanskje øye på huset til Michael Douglas nede i vannkanten. 


Fundació Robert Graves ble stiftet i 2005 av regjeringen på Mallorca og rådhuset i Deiá sammen med arvingene av Robert Graves, med sønnen William Graves som familiens representant. Fundasjonen er en non-profit stiftelse med kulturelle formål, og med en permanent utstilling av Robert Graves liv i sitt kjære hjem Ca n´Alluny som betyr hus langt vekk. Det var akkurat dette Robert Graves ville når han bygde huset i Deiá, han ville langt vekk fra alt. 


Robert Graves ble født i London i 1895. Hans far var irsk, og hans mor tysk. Under den første verdenskrig var han offiser i The Royal Welch Fusilors, og ble sterkt skadet ved slaget i Somme i 1916. Han ble kjent som krigspoet. Etter krigen giftet han seg med Nancy Nicholson og fikk fire barn med henne. Han hadde allerede publisert syv poesi-bøker og diverse noveller når han tok Oxford degree. 

I 1926 begynte Robert Graves et tretten år langt samarbeide med Laura Riding. Når hans ekteskap tok slutt, tok han med seg Laura og bygget sitt borgjemte hus i Deiá på Mallorca. Når paret kom til Deiá, var dette en bitteliten fredelig fjellby hengende over et azurblått Middelhav. Her skulle Robert Graves finne roen og inspirasjonen til å skrive, pleie sine muser og oppdra sine barn. 

Den rolige byen ble straks satt på verdenskartet. Graves berømmelse tiltrakk seg andre kjendiser. Og kjendisene tiltrakk seg igjen nysgjerrige og skuelystne turister. Huset til Graves ble et tilfartssted for kjendiser, og turister kom ens ærend til Deia for å få et glimt av kjendislivet ved fincaen. Graves barn kan i dag fortelle om hvordan turister klatret oppover til kirken med kikkerten i hånden for å spionere på Graves finca. Turister klatrer fortsatt opp til kirken, men i dag er formålet et annet. For barna til Graves ble dette problemet så ille, at de valgte å flytte fra eiendommen etter farens død. "Det er som å leve i Hello Magazine. Vi har så mange kjendiser på besøk, og så mange turister som vil se kjendisene", uttalte William Graves en gang. Deiá vil bli enda mer populær når Poetic Unreason vil lage film om Graves liv sammen med den amerikanske forfatteren Laura Riding. Da vil Ca n´Alluny på nytt bli et kjendisenes og turistenes paradis. 

Robert Graves fant inspirasjon i Deiá. Her skrev han "I Claudius", en bok som finansierte hele boligbyggingen. Det var den amerikanske forfatteren Gertrude Stein som aller først lokket Robert Graves til Deiá. "Det er et paradis - hvis du holder ut", sa hun. Deiá klorer seg fast til den syd-vestlige siden av Tramuntana-kjeden. Her er gamle stenhus og små bondegårder spredt nedover fjellskråningen som ender i en aldeles vakker bukt med stenstrand. Her svømte Robert Graves hver dag. 

Robert og Laura reiste fra øya under borgerkrigen, og når samarbeidet opphørte startet han en ny familie med Beryl Graves. Sammen returnerte de til Deiá i 1946. Her oppdro de sine barn og levde et lykkelig ekteskap til Robert Graves døde i 1985. Han er begravet ved den lokale kirken i Deiá. Robert Graves blir regnet som en av Englands største kjærlighetspoeter på det 20. århundre, og hans mytiske og historiske noveller blir lest verden over. 

Museet 
Åpningen av museet i 2006 var et bevis på hvor mye Deiá har forandret seg siden Robert Graves først flyttet hit i 1929. Hollywood-stjernene Michael Douglas og Catherine Zeta Jones, som har bolig i Valldemossa, var æresgjester under åpningen. Flere stjerner har lagt sin elsk på fjellbyen. Mange av dem tar inn på luksushotellet "La Residencia", der blant annet Prinsesse Diana søkte tilflukt når ekteskapet med Prins Charles tok slutt. Flere stjerner har også kjøpt sine 10-millioners "palass" i byen, slik som Lord Andrew Loyd Webber og Claudia Schiffer. 

Omvisningen i museet starter med en kort introduksjonsvideo om livet til Robert Graves. Den femten minutter lange videoen inneholder også intervjuer med Robert Graves.

Huset er bevart akkurat slik det var når Robert Graves bodde der. Hans arbeidssaker ligger fortsatt på bordet. Private bilder henger på veggene. Det er akkurat som Robert Graves bare er ute en liten tur for så å fortsette sine arbeider. 

Hagen er også en del av besøket i museet. Også den er bevart akkurat slik som den var, med unntak av tilretteleggelse for rullestolbrukere. Alle frukttrær er intakt akkurat slik Robert Graves nøt godt av når han skulle lage syltetøy. Her er appelsintrær, mandarin-, sitron-, oliven- og mandeltrær. Han laget også en tunnel som han senere forvandlet til en grotte. Et stort vannreservoir samler opp regnvann for vanning i de varme sommermånedene. 

Vil du se herligheten med egen øyne, hopp på en Ryanair-flight fra Valencia til Palma. Utenom sesong får du flyvninger helt ned til 18 euro tur/retur. Lei en bil og utforsk den vakre Tramuntana-kjeden. Fra Palma tar det ca 40 minutter å kjøre til Deiá. Det er smale og svingete fjellveier, men et absolutt "must do" ved besøk på øya. Ellers går det buss fra Palma, buss nummer 210 Palma-Valldemossa eller Palma-Sóller. Busstopp: Deià "Empeltada" som stopper rett utenfor huset. Inngangen koster 7 euro per person. Barn under tolv år 3,50 euro. Dette er også prisen for grupper over ti personer. Åpningstidene i sommerhalvåret (1/4 - 31/10) er mandag til fredag kl. 10-17 (siste innslipp kl. 16.20). Lørdager kl. 10-15 (siste innslipp 14.20). Søndager stengt. På vinteren holder museet åpent kun i november-måned med åpningstider: hverdager 9-16 (siste innslipp 15.20), lørdager 9-14(siste innslipp 13.20) og søndager stengt. 

Som prikken over i´en på besøket i denne koselige fincaen, kan en tur til Deia-bukten anbefales. Helt nedpå stranden, hengende over strandkanten, ligger en restaurant/chiringuito. Ca's Patró March har en stor terrasse, og tilbyr sjømat. Sjømaten er utstilt i vitrine med dato for fangst. Her kan du nyte dagsfersk fisk og sjømat helt i havkanten i den lille bukta. Vannet er krystallklart og i badesesongen yrer det av liv i bukta. "Det er et paradis - hvis du holder ut".

Kommentarer