Hotel Marqués de Riscal

Hotel Marqués de Riscal inngår i luksuskjeden Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., som igjen drifter de kjente merkene St. Regis, The Luxury Collection, Sheraton, Westin, Four Points, Le Meridien og Aloft. Kjeden består av 850 hoteller i 95 land, og mer enn 145.000 ansatte. Marqués de Riscal er bygget rundt bodegaen med samme navn, som ligger i flukt med hotellet og er en av de store vinprodusentene i Rioja.


Marqués de Riscal vekker oppsikt i den lille vinbyen Elciego i øvre delen av Rioja, eller Rioja Alavesa. Med sine buede og dreide stålplater faller dette helt inn i stjernearkitekten Frank Gehrys sedvanlige kreasjoner. Hotellet er den kanadiske arkitektens andre viktigste kreasjon på spansk jord etter Guggenheimmuseet i Bilbao. I mai-måned fikk han overrakt Kronprins Felipes fortjenestemedalje. Fra før av har han Pritzker-prisen, verdens mest prestisjefulle arkitektpris, i tillegg til ikke mindre enn hundre andre internasjonale premier.

Midt blant vinranker, og side om side med egen bodega, ligger denne arkitektoniske kolossen. Metallet som er brukt går i fargene lilla, sølv og gull, hvor lilla symboliserer vin, sølv vinflaskens hette og gull Riscalvinens gullnetting. Innimellom bølgende metall, synes underlige  vinduer i varierende fasonger. Noen heller innover, andre heller utover. Noen er hotellrom, andre suiter og offentlige rom som biblioteket. Utenfor biblioteket er en stor terrasse for gjestenes forlystelse, med utsikt over Elciego, vinranker og Cantabria-kjeden. Din personlige kelner sørger for at du ikke skal mangle noe mens du nyter en rolig ettermiddag på terrassen. For vår del venter vi på klargjøring av vinbadet ved stedets spa. Caudalie-spaet er tilknyttet hotellet via en glassbro. Det lukter spa i det vi nærmer oss. Badestampen er klargjort. Vinglasset står klart for at undertegnede gjest kan la seg behandle med vinterapi. Vinglasset blir helt oppi badet, og skal være godt for huden. Terapeuten viser seg å være fra Polop, av alle steder min hjemby. Hun forklarer fordelene med vinterapi og gir en innføring i Caudalie-produktenes formidable egenskaper.

Det finnes én restaurant og én bistro ved hotellet. Begge under ledelse av Chef Francis Paniego, som har en Michelin-stjerne. Restauranten er et referansepunkt i Spania for alle gourmeter. Her tilbys en menú de degustación, altså en meny bestående av flere av stedets retter, for 85 euro per person. Ønsker man et rimeligere alternativ, får du også menú de degustación i bistroen for 45 euro per person. Menyene inkluderer også drikke. Til hver rett, en ny vin etter anbefaling fra kelneren. Alle rettene vi fikk var fantastiske, og den som bet seg mest i minne var carete de vaca (ku-ansikt). Dette var en rett kraftig på smak og med veldig mørt kjøtt. 

Terapeuten er dog ikke den eneste fra Costa Blanca som arbeider ved hotellet. I restauranten arbeider også en kelner fra Altea. I dag har hun vakt i vinbaren, og lar oss velvillig fotografere de kjente vinhyllene. Her er hylle opp og hylle ned med avkjølte viner fra hele verden. Baren er, som hotellet generelt, i gjennomført moderne stil. Her kan du prøve viner eller prøve stedets cocktails. Og om du vil kan du gjerne ta drikken med deg opp i biblioteket eller tilhørende terrasse nevnt i forrige avsnitt.

Hotellet består av 43 rom, derav flere suiter, utstyrt med LCD flatskjerm-tv, CD og DVD, kaffetrakter, internett og baderom av marmor. Her er det luksus på alle plan. Personalet ved hotellet legger seg i tøylene for at oppholdet skal bli behagelig både i våken og sovende tilstand. Alle rom består av king size seng med madrasser laget av 480 bomullstråder, kledd med italiensk sengetøy og dundyne av beste kvalitet. Og selvfølgelig tilbyr de en meny med puter. Her kan du velge dun eller skum med varierende mykhetsgrad.

Hotellet er ett av flere steder i Spania som verdsettes av jetsetlivets celebriteter. Her får de være i fred. Personalet har taushetsplikt og lar seg ikke overtale til å meddele hvilke celebriteter som frekventerer stedet. Dog er det offentliggjort i lokal presse at både Brad Pitt, Angelina Jolie, Gwyneth Palthrow, Ken Follet og Kronprins Håkon av Norge har besøkt stedet. Førstnevnte kjørte seg vill i San Sebastián og måtte spørre om veien. Den tilfeldig valgte fotgjenger avslo 100 euro i driks, og ledet det berømte paret på rette veier. Nyheten ble trykket i den lokale avisen i San Sebastián.

Hotellets uteområder er sterkt preget av å være i Rioja. Rankene utgjør grøntområdene som omgir hotellet. Luften er frisk, ren fjelluft som ikke er forurenset av verken fabrikker eller trafikk. På vår ferd gjennom utearealene kommer vi over en gruppe japanske turister, samtlige med munnbind. De har tatt med seg vanene fra smogfulle Tokyo til jomfruelige Rioja, de vet ikke hva de går glipp av. Er det noe Rioja kan skryte av er det nettopp frisk luft, masse natur og edle dråper for kresne ganer.  







Kommentarer