Hvem var Djengis Khan?

Det ligger mystikk i navnet. Alle kjenner vi til det, enten det er på den lokale asiatiske restauranten eller fra filmens verden. Men spør du mannen på gaten om hvem Djengis Khan var, kan svarene bli svært varierende. Hvem var han egentlig? Hvor var han fra? Hva gjorde han?


I fjor skrev Aftenposten en lang reportasje om jakten på Djengis Khan som omhandlet de mange internasjonale prosjektene for å finne Khans grav. Graven er nemlig et stort arkeologisk mysterium. Ingen har hittil klart å finne den til tross for store operasjoner til millioner av dollar. Historikere mener at graven ble godt skjult i frykt for gravrøveri. Både gravfølge og de som bygget gravkammeret skal ha blitt drept for å sikre gravplassen. Ja, selv soldatene som fikk i oppgave å drepe, skal selv ha blitt drept.


Hvem var så denne Djengis Khan? For å få svar på dette må vi bla oss 800 år tilbake i historien, til 1200-tallet. Djengis Khan ble født i Mongolia i 1167 under navnet Temújin. Familien levde under kummerlige kår, og da faren døde svært ung, trolig forgiftet av tartarene, ble levekårene enda hardere. Som niåring ble Temújin forlovet, slik tradisjonen var og til dels fortsatt er. Livet til Temújin var alt annet enn enkelt. Han ble tatt til fange av taychiutene som slave. Med treklaven han fikk over hode og håndledd klarte han å slå ned vaktene og rømme. Han giftet seg med sin forlovede, som like etter ble bortført av merkitene. Temújins kampånd ble vekket, og han fikk raskt allierte i sin landsby. Med 12.000 mann gjorde de et stormangrep på merkitene og fikk løslatt forloveden. Etter dette angrepet ble Temújin ansett som tidenes største høvding blant mongolene. Temújin så selv sitt potensiale og lot seg velvillig utnevnes til mongolenes hersker i 1206. Det var da Temújin fikk navnet Djengis Khan, som på deres språk kunne tolkes som "den største hersker". 


Djengis Kahn og hans hær reiste rundt og erobret store deler av Sentral-Asia og Kina. Som den største hersker tillot han seg å erobre, forføre og forlyste seg løssluppent og grenseløst. Etter hvert som han erobret land skal han ha gitt ordre om at de vakreste kvinnene skulle holdes av til den "universelle hersker". Som følge av dette viser studier at så mange som 16 millioner menn i Sentral-Asia, eller 8% av den mannlige befolkningen, kan være direkte etterkommere av Djengis Khan. Alle deler de det samme Y-kromosomet, noe som betyr at alle kommer fra samme stamfar. Forskerne mener at denne stamfaren må være Djengis Khan, men så lenge man ikke finner graven og kan oppspore Khans DNA blir dette umulig å bevise.


Da Djengis Khan døde i 1227 hersket han over verdens største imperium som strakk seg fra Det Kaspiske Hav til Stillehavet. Mange er mytene om hans liv som erobrer og hærfører, men lite vet man om hans død. Spekulasjonene er mange, og varierer fra sykdom til død på slagmarken. Det som er helt sikkert er at Djengis Khan satte Asia på verdenskartet, knyttet relasjoner over landegrensene og fikk sitt navn skrevet inn i historiebøkene til evig tid som en hensynsløs og fryktet hærfører fra Mongolia.         

Kommentarer