Kongen abdiserer

" Jeg henvender meg til alle dere denne morgenen for å meddele, med ladde følelser, en viktig avgjørelse og motivene for å gjøre dette", startet Kong Juan Carlos sin tale til folket 2. juni der han meldte sin abdisering over direkte tv-sendinger.
"Min sønn Felipe vil gi stabilitet. En yngre generasjon fortjener å overta ansvaret", uttalte Kong Juan Carlos som svar på hvorfor han nå går av og overlater tronen til Prins Felipe. Kong Juan Carlos, 76 år, ble kronet konge 22. november 1975.


Kongen holdt en lenge forberedt tale (allerede i mars meddelte han Rajoy og Rubalcaba om sine planer) der han understreket at det er på tide med et skifte og at en yngre generasjon er det som trengs for å blåse liv i og gi nytt håp i et kriserammet Spania.

På spørsmål om abdisering, har kongen alltid svart at han ikke har tenkt til å abdisere, men har samtidig bekreftet at hans sønn Prins Felipe er godt forberedt på rollen som konge. Under påfølgende intervju 2. juni, uttalte han at hans sønn er den personen som gjennom historien har vært mest foreberedt til å være konge. "Det er ikke for å skryte", sier kongen og legger hånden på hjertet, "men min sønn er mer enn godt forberedt til å være konge". Samtidig understreket han Prinsesse Letizias rolle som dronning: "Felipe vil, med stor sikkerhet, få all støtte fra Prinsesse Letizia slik han alltid har fått". Kongen mener at "den nye generasjonen vil klare fremtidens utfordringer med ny intensitet".

"Når jeg fylte 76 år i januar innså jeg at tiden var inne for å gjøre klart for et skifte innen noen måneder, og overlate ansvaret til den som er mer enn godt forberedt til å garantere stabilitet. Den langvarige og alvorlige økonomisk krisen har etterlatt seg dype spor, men den har også vist oss veien til en fremtid preget av håp. Disse vanskelige årene har gitt plass for selvransakelse i forhold til egne feil og grenser i samfunnet. Likeså har den vekket vissheten og stoltheten av det vi har gjort og gjør, det vi har vært og det vi er: en stor og viktig nasjon. Dette har vekket en impuls i oss i form av renovasjon, overvinnelse, samt å korrigere feil og åpne vei til en definitivt bedre fremtid".

Etter å ha uttrykt sin takknemlighet til Dronning Sofía, "hvis samarbeide og generøse støtte aldri har manglet", avsluttet han med disse ordene: "Jeg har og vil alltid ha Spania i mitt hjertes aller dypeste".

Statsminister Mariano Rajoy gikk straks ut og bekreftet nyheten om kongens abdisering: "Kong Juan Carlos har bestemt å avslutte sine 39 år som konge og overlate tronen til sin sønn Prins Felipe, en avgjørelse som etter nøye vurderinger ble tatt i januar og som i dag ble offentliggjort". Like etterpå ble Hans Majestets kongens offisielle brev om abdisering offentliggjort.

Kommentarer