Lever du sunt?

Undersøkelser viser at kun én av tre spanske kvinner lever et sunt liv. Gode vaner for helsen inkluderer riktig kosthold, fysisk aktivitet og god nattesøvn. Nå viser en ny studie
at kun 29% av Spanias befolkning lever et sunt liv. 64% tenker på å legge om vanene, mens 7% har ingen ønsker om å gjøre noe som helst for helsen. Undersøkelsen er utført ved Universidad Rey Juan Carlos I i samarbeide med Grupo DKV. Mer enn 3000 kvinner i alderen 18 til 65 år deltok i studien. Studien viste store forskjeller mellom regionene. 40% av Navarras kvinner lever et sunt liv, like etterfulgt av Valencia med 34,8% og Extremadura med 33,3%. Regionene med de usunneste kvinnene er Asturias (20%), Galicia (22,2%) og Murcia (23,9%).  



Studien viser at helsen blir viktigere for folk jo eldre man blir. De viktigste helsefaktorene er hygiene og søvn. Hele 82% mener hygiene er grunnleggende for en god helse, og 32% mener at søvn er essensielt. 64% innrømmer at de bør være mer obs på kostholdet, men paradoksalt innrømmer en av fire kvinner at de ikke er nøye med vekten. 32% av kvinnene i Spania har overvekt. Overvekten har også sammenheng med om man har fått barn eller ikke. 37% av de overvektige har barn, mens overvekt kun rammer 25% av de som ikke har barn. Det kan også ha sammenheng med at mødre ikke har tid til å trene. 
Til tross for mangel på sunne vaner, viser undersøkelsen at 60% lever et godt liv med velvære, mens 35% hevder de har et middelmådig, dårlig eller veldig dårlig liv. Årsaken til det lave nivået av velvære er ofte følelsesmessige problemer (57%). 74% har dog tro på at situasjonen vil forbedres innen fem år. Kvinnene hevder at de føler velvære av å høre på musikk (88,9%), lese bøker (84,5%) og andre stillesittende aktiviteter som tv og data.

Vet oppskriften, men praktiserer den ikke
Undersøkelsen viser at kvinner er oppmerksomme på hva de bør gjøre for å forbedre helsen, men har vanskeligheter med å gjennomføre det. Mens 89,4% vet at de bør spise fem måltider om dagen, er det bare 48,1% som faktisk gjør det. 91% er klar over at de bør spise frukt daglig, men kun 57% gjør det. Det samme gjelder grønnsaker. 82% vet at de bør spise grønnsaker daglig, men kun 46% gjør det. Søvn er ytterligere et tema. 83,7% har en formening om at det sunneste er en nattesøvn på 7-9 timer, men kun 32,1% sover så lenge. Over halvparten av Spanias befolkning (63,1%) sover mellom 5 og 7 timer på natten. Årsaken til dårlig nattesøvn er nerver og stress, svarer 59,5% av kvinnene.     
  
Forskjellene mellom teori og praksis er også stor når det gjelder kontroll hos lege og gynekolog. 79,4% mener at man bør gå til gynekolog en gang i året, men kun 55,7% gjør det. Overraskende 6% svarte at de aldri i sitt voksne liv hadde vært hos verken lege eller gynekolog.   

Kommentarer