Middelhavskost på gresk vis

Varme, solskinn og god mat er elementer for det gode liv. Vi som bor rundt Middelhavet er bortskjemte, og vi lar oss gledelig skjemmes bort. Her finnes et ubegrenset utvalg av førsteklasses råvarer, noe som gjør det svært enkelt å leve etter prinsippene i Middelhavsdietten. Det spanske kjøkken er utsøkt i så måte, men det finnes også andre Middelhavsland som lever opp til forventningene. Vi har prøvd ekte gresk mat på den greske tavernaen El Greco.



Restauranttilbudene er uendelige i Spania, og spesielt ved Costa Blanca som er preget
av turisme året rundt. God mat er en del av den helhetlige opplevelsen under oppholdet i utlandet. Man vil gjerne prøve stedets spesialiteter. Middelhavskost regnes som verdens beste kosthold. Matkurvens innhold er den samme fra land til land, men de tilberedes på forskjellig vis og med forskjellige krydderier og smaker. Det greske kostholdet, og særlig det kretiske, regnes som ett av de sunneste i Europa. "Det er mørkt, bare stjernene kaster sitt lys denne sommernatten. Luften er tørr og varm, silkemyk, den føles som fløyel på kroppen. Hele familien med foreldre, besteforeldre og søsken sitter rundt bordet ute på den store verandaen på sommerhuset på øya Salamis, øya nærmest hovedstaden Athen hvor jeg ble født tidlig på 60-tallet. Fra grillen kommer en intens duft av dorade og oktopus og bordet er dekket med utallige små tallerkener med "meze". Gresk salat med deilig hvit fetaost og tørket oregano, kjempebønner i tomatsaus, kalamari, reker saganaki, lammekeftedes
krydret med mynte og anis, den obligatoriske tzatziki, auberginer papoutsaki, fylte vinblad og paprika, løvtynne skiver av frityrstek zucchini, kikertekroketter..." Det er slik Fedon Lindberg selger oss sitt barndoms hjemland Hellas i boken "Helt Gresk". Fristende høres det jo ut, og intet skal være uprøvet! I Villamartin utenfor bykjernen i Torrevieja ligger den greske tavernaen "El Greco". Restauranten er ikke til å ta feil av. Gresk skrifttype i blått skilter med "El Greco" i store typer. Man kan velge å sitte inne eller ute på lukket eller åpen terrasse. Innehaveren Beni ønsker oss velkommen. Det spilles gresk musikk over høyttaleranlegget, som gir en god stemning. Musikken spiller en stor rolle i Benis familie. Selv er han fra Serbia og kona Nadia fra Bulgaria. Begge har de greske aner, og vokste opp like ved grensen til Hellas. - Jeg elsker gresk musikk. Begge er vi oppvokst med greske tradisjoner og gresk mat, så det var naturlig å velge gresk kjøkken når vi åpnet restauranten for tre år siden, sier Nadia som er kokken på tavernaen. Hun og mannen er omgjengelige mennesker, blide og hyggelige, og begge elsker de å danse etter greske rytmer. Mann og kone svinger seg gjerne mellom bordene når stemningen tillater det.

- Ofte er det gjestene som begynner å danse og lage fest i lokalet, sier paret som betjener gjester fra både fjern og nær.- Folk kommer fra Benidorm for å spise gresk mat hos oss, sier Beni, - tilbudet av gresk mat er lite her på kysten. Vi kan bekrefte at det i en radius på 10 mil ikke finnes andre som serverer gresk mat.     Beni har ansvaret for serveringen, mens kona tryller frem greske og balkanske retter på kjøkkenet. Mens Beni serverer de andre bordene med de deiligste retter, forbereder kona greske overraskelser til oss. Først får vi servert en gresk salat, og pitabrød med tzatziki. Forruten grønt, inneholder salaten svarte oliven, fetaost og godt med jomfruolje, slik en gresk salat skal være. Fetaosten er noe annet enn den du får kjøpt på boks på supern. Den er både mildere på smak og har en tørrere konsistens, kvalitetsforskjellen er tydelig. Tzatzikien er også mild i smak. Dette er en dip, og da snakker vi ikke Maaruds tzatziki-dip. Den er laget på gresk naturyoghurt, agurk og hvitløk. Denne dippen, eller sausen, setter et friskt preg på maten og kan fint brukes til både grønnsaker, kjøtt og fisk. Hovedretten består av moussaka og parillada de carne (grillkjøtt). Moussaka er grekernes svar på italienernes lasagne. Her brukes ikke pasta, men aubergine, tomatsaus og kjøttdeig av lam. Den har form og utseende som en lasagne, men smaker helt annerledes. Det kan trygt fastslås at moussakaen ved El Greco er veldig god, og vel verdt å prøve som hovedrett. Etter moussakaen får vi hovedrett nummer to. Et stort fat med kjøtt i alle former og varianter. Alt er grillet over åpen ild. Typiske balkanske pølser, lammekoteletter, og ellers alt hva sesongen har å by på av ferskt kjøtt. Kjøttet ligger på en seng av pommes frites a la juliana (tyntskårede/strimlede poteter). Med retten følger en liten skål med tzatziki og en auberginesaus. Tzatzikien setter et friskt preg på kjøttretten. Auberginesausen har en god og mild smak med en deilig fløyelsaktig konsistens, en perfekt kombinasjon med kjøtt. Det er store porsjoner mat de serverer ved El Greco, og meget velsmakende. Desserten blir det rett og slett ikke plass til, til tross for at matkartet frister med baklava. Dette er en kjent tyrkisk dessert som også er mye utbredt i tidligere osmanske områder, samt i Sentral-Asia og Sørvest-Asia, og andre steder der det bor mange tyrkere. Den består av flere tynne lag med filodeig, fylt med nøtteblanding og trukket i honning eller sirup. Egentlig altfor godt til å takke nei, men det får bli ved neste besøk. Menyen for neste gang er allerede avgjort: en god porsjon moussaka, etterfulgt av baklava og en sterk expresso. Heretter blir det jevne stevnemøter med Fedons elskede kjøkken!
 El Greco ligger på Centro Comercial Los Dolçes i Villamartin, tre minutter fra Zenia Boulevard. Det er godt med parkering utenfor i gaten.     

Kommentarer