Tulipan Blau i Albir

Mange søker sol og strand også når man skal ut og spise. Ofte bringer strandpromenaden et tilbud av varierende kvalitet der turistmenyer preger bildet. På strandpromenaden i Albir fant vi et unntak som bekrefter regelen. Tulipan Blau serverer førsteklasses Middelhavsmat med en kvalitet som overgår det meste.


Helt nede i strandkanten ligger 4-5 restauranter på rekke og rad, alle med forskjellig kjøkken fra ekte Middelhavsmat til hollandsk og amerikansk kjøkken. Vi gjør det enkelt og velger den første i rekken, Tulipan Blau. Bordene utenfor på promenaden er opptatt.  Solhungrige nordmenn bekrefter regelen om at sol, hav og mat går hånd i hånd. Rettene som serveres ser nydelige ut, store porsjoner delikat anrettet på store ovale fat.

Eieren Juan Bautista García Alfaro ønsker velkommen, og frister med husets vin. Ingen hvilken som helst vin, men eksklusiv Crianza fra Finca la Estacada i Cuenca. - Her i området finnes vinen kun hos oss, siden jeg som distributør har eksklusivitet, sier Juan Bautista og forteller at vinen ikke finnes å få kjøpt på butikk. Ønsker man det, kan man gjerne få kjøpt med seg hele esker hjem fra restauranten, og dét til halv pris av vinkartet. Mens vi studerer vinkartet, et veldig forseggjort sådant, blir vi anbefalt forretter og hovedretter.

- Vår spesialitet er hvitløksreker og salat med avokado og reker, sier Juan Bautista. Det ytes en personlig service, og hjemmefølelsen preger restauranten. Den innerste delen er i varmt treverk, og et titalls bord er oppdekket. Behagelig musikk spilles over anlegget. Delen som før var en lukket terrasse, er gjort om til inneområde, men med mulighet for å åpne taket på hete sommerdager. Veggene er kledd med lette gardiner som lar lyset gli inn. Terrassevarmere og en elektrisk peis gjør det godt og varmt på vinterstid. Mens spanjolene helst spiser 100% innendørs, søker de norske gjestene, som utgjør 80% av kundemassen, lys og ute-atmosfære.

Juan Bautista snakker norsk med gjestene. Siden desember i fjor har han gått på norskundervisning ved Den Norske Skolen i Alfaz del Pi. Han skryter uhemmet av norsklæreren, den autoriserte tolken Miguel. - Jeg har lært utrolig mye på veldig kort tid. Miguel har et usedvanlig godt pedagogisk opplegg, forteller Juan Bautista som praktiserer språket hver eneste dag på arbeidsplassen. - Hver gang jeg kommer hjem etter undervisningen, påpeker kona mi hvor glad og opplagt jeg virker, ler Juan Bautista mens han understreker at han simpelthen har det kjempegøy på språkskolen. 

Det luker herlig hvitløk idet vi får servert våre forretter. Store reker freser i olivenolje, og en stor salat frister med fersk avokado og ferske reker med en lett "salsa rosa" dressing. Kombinasjonen av avokado, reker og salsa rosa er uslåelig. På det lille leirfatet ligger rekene rykende varme, med stekt hvitløk som et naturlig tilbehør. En liten guindilla (chili) setter et pikant preg på retten. Den gode sausen maner til hyppig brød-dypping, ja, det er obligatorisk spansk manér å dyppe brødet i hvitløkssausen. Og husk, den ekte spanske matopplevelsen får man når man deler på matrettene!

Hovedrettene består av husets spesialiteter som er ovnsstekt lammelår og helstekt flyndre. Begge deler har et iøynefallende delikat utseende. Etter første prøve finner vi at smaken lever opp til utseendet. Lammelåret med tilhørende saus og tilbehør er utsøkt, men flyndren hover inn alle terningkast. Det gyldenbrune ytre avslører et hvitt, ferskt og saftig kjøtt som bare en førsteklasses fersk fisk kan gi. Overøst med rikelige mengder smeltet smør smaker flyndren himmelsk. Selv en ihuga kjøtteter ville konvertert til havets delikatesser med en slik anretning tilgjengelig. Det er sjelden å få servert så god fisk, selv på gode fiskerestauranter. Ofte kan fisken være litt tørr, men hos Tulipan Blau er den stekt akkurat "al punto".  Begge rettene er anrettet med blomkål i bearnaisesaus, potetgrateng og rødbetmos. Sistnevnte gir et snev av sødme til rettene.

På kjøkkenet jobber to kokker, Mercedes og Jesús, som sammen tryller frem "mesterverk a la carte". Jeg får lov til å ta bilde av Jesús i det han anretter desserten, en crepe suzette toppet med karamellsaus og en kule vaniljeis. Karamellsausen har en stor andel appelsinsaft i seg som gir hele retten et friskt preg. Sammen med vaniljeisen, ble desserten prikken over den avsluttende i´en.


Skal vi dra en oppsummering av matopplevelsen, må det sies at maten er utmerket, prisene gode og servicen eksellent. Chapó! (et spansk uttrykk som brukes for å uttrykke beundring eller godkjenning).        

Kommentarer