Verdens dyreste drittkaffe

Kopi Luwak har nok de færreste hørt om, men det er navnet på verdens dyreste kaffe. Den kommer fra Asia og lages i tro med naturen.


Kopi Luwak kommer fra syd-øst Asia, og bønnene er avføringen til en gnager ved navn palme-civeta (Paradoxurus hermaphroditus). Dyret spiser kaffebønnene og fordøyer disse. Kaffebønnene blir angrepet av dyrets magesyre, uten at disse blir ødelagt. De kommer ut igjen hele. Bønnene blir så renset, ristet og kommersialisert. Kaffen skal være verdens beste med en søt smak av karamell og sjokolade. I USA og Europa kan en kopp Kopi Luwak koste helt opptil 50 euro.

Kaffen har blitt veldig populær i syd-øst Asia. Stadig flere bønder starter oppdrett av gnageren for å produsere Kopi Luwak. På landsbygden i Indonesia har de gjennom alle tider plukket ekskrementene til gnageren for å lage kaffen som nå har blitt så populær.

Med populariteten kommer også forfalskningene. Derfor har en forskergruppe, ledet av vitenskapsmannen Eiichiro Fukusaki, utviklet en metode som gjenkjenner de kjemiske forbindelsene som kun finnes i ekte Kopi Luwak.

Starbucks
Den første kaffebaren Starbucks ble startet på et lite marked i Seattle, Piek Place Market, i 1971. Da var konseptet kaffebar helt nytt. De serverte noen av verdens fineste kaffetyper, av nyristede og hele kaffebønner. Navnet Starbucks var inspirert av Moby Dick, og sjøfartstradisjonen med kaffehandel.

I 1981 satte Howard Schultz (president og direktør for Starbucks) for første gang sine føtter i en Starbucks kafé. Fra sin første kopp med Sumatra-kaffe, ble Schultz interesse for Starbucks vekket, og året etter ble han med på Starbucks teamet. I 1983 reiste Schultz til Italia og ble betatt av italienernes kaffebarer og den romantiske kaffeopplevelsen de ga han. Han fikk en visjon om å bringe italiensk kaffebar-tradisjon med seg tilbake til USA. Han ville skape det perfekte møtestedet for sosialt samvær, en tredje plass mellom hjem og jobb. Han sluttet i Starbucks for å starte sine egne kaffebarer, II Giomale. Dette ble en suksess. I august 1987 fikk han med seg investorer og kjøpte opp hele Starbucks. Selskapet ble unikt i sitt slag, med kaffebarer der man kunne nyte den beste kaffe i en trivelig atmosfære hvor kunden føler tilhørighet. Bydel for bydel ble kjent med konseptet ”One person – one cup”. I dag finnes over 18.000 Starbucks kaféer i 62 land verden over. Det siste landet som åpnet en Starbucks var Mumbai.

Kommentarer