Kostholdskurs i Nerja

Er du dønn sliten? Da kan du ha god fordel av å melde deg på kostholdskurset som Dønn Sliten AS arrangerer i Nerja til høsten. Dønn Sliten er en klinikk i Oslo med fokus på holistisk tankegang for en bedre hverdag. I denne tankegangen er kosthold og ernæring en stor og viktig del.

- Vi i Dønn Sliten AS er opptatt av både fysisk og psykisk helse for ferdigbehandlede kreftpasienter. Dette er en gruppe som ofte faller mellom to stoler, sier Trygve Hovdal, daglig leder og gestaltterapeut ved Dønn Sliten AS.

- De får beskjed av sin fastlege at nå er de kreftfrie og skal leve et normalt liv. Opp til 40 % av disse pasientene utvikler en slitenhet som mange opplever tar over livet deres. Det blir vanskelig å planlegge hverdagene, livet blir uforutsigbart, og det blir vanskelig å innfri og leve opp til egne og andres forventninger. Hverdagen blir for mange preget av nederlag, og veien til sosial isolasjon og sykmeldinger blir kort.
Trygve Hovdal forteller at Dønn Sliten AS er opptatt av å gi denne gruppen mennesker positive opplevelser, der fokus går på mestring og å gi hver enkelt person opplevelse av suksess. Dette gjør de via samtalegrupper der hver enkelt får veiledning i praktiske verktøy til å takle sine hverdager på en bedre måte. De får høre andres historier og hvordan andre har valgt å løse sine utfordringer. Herigjennom ligger stor mulighet til læring og nye erfaringer til å kunne endre sin egen hverdag.

- Vi hjelper dem til selv å kunne kjenne etter hva de klarer og hva de har energi til, i stedet for å ha fokus på sykdom og begrensninger. Vi er opptatt av en helhetlig tankegang i møtet med den som opplever utmattelse – fatigue. I en helhetlig tankegang er vi opptatt av tanker, følelser og kropp.

Kosthold og ernæring
Kosthold og ernæring er et viktig punkt i den helhetlige tankegangen ved Dønn Sliten. 

- Personer som opplever slitenhet av forskjellige årsaker har noen felles trekk. De ”fyser” ofte på noe søtt og lettvint uten tanke på hva som ville gagne dem. De har ofte lite system på sitt kosthold og sine spisemønstre/vaner. De tyr ofte til sukker og lettvinte karbohydrater som bare bidrar til å øke slitenheten fordi blodsukkeret blir ustabilt, sier Trygve Hovdal.

- De som oppsøker kostholdshjelp, får ofte en kostholdsplan som er vankelig å følge og opprettholde fordi regimet blir for strengt. De blir på en måte isolert fra andre i spisesituasjoner. De blir sittende på bordhjørnet med sin kost (les salat, bønner og frø), mens de andre koser seg med sin kost. De faller ofte utenfor det sosiale, og må forklare hvorfor de blir sittende med sin kost. Kostholdet er en av de viktigste sosial samlingspunkt, som skal være en positiv opplevelse for alle, sier Trygve.

I samtalegruppene hos Dønn Sliten er det viktig at livsledsager blir med og får samme teoretiske og praktiske opplæring i et kosthold som er enkelt å lage og er fristende og godt for hele familien. I Norge samarbeider Dønn Sliten med Bølgen & Moi. I Spania samarbeider de med Juan Sollun, som driver restaurant Sollun i Nerja på Costa del Sol.

- Juan har samme tankegang og fokus på råvarer som vi i Dønn Sliten og B&M. Vi har fokus på råvarer med energifremmende og krefthemmende egenskaper. Matvarer som er lette å få tak i og som ikke skal ”koste det hvite ut av øyet”, sier Trygve og forklarer at deres kosthold- og ernæringskurs bygges opp over samme lest som samtalegruppene, der fokus er suksess og mestring.


- Heller fokus og mestring enn et stort mageplask, sier Trygve og ler. Godt humør og positiv tankegang er viktig for å ha det bedre med seg selv. Det er denne trønderen et levende eksempel på. Han er godt i gang med forberedelsene til høstens kurs, og gleder seg til å ta i mot norske kursgjester i vakre naturomgivelser på Solkysten. Her er plass til alle som rett og slett føler seg "dønn slitne".
________________________________________________________________________________

Kurset i Nerja går over 4 dager 17.-20. september fra kl.11.30 til 16.30.
En time teori om råvarene som er valgt til hver dag, og hvorfor de er valgt.
Deretter ca to og en halv time praktisk matlaging sammen med kokk og innehaver av restaurant Sollun.
Dagens meny som vi har laget i fellesskap nyter vi sammen rundt langbordet i livlig passiar.
På denne måten kan deltakerne nyte et morgenbad og et kveldsbad om ønskelig.
Dønn Sliten arrangerer i tillegg en kveld på en hyggelig restaurant oppe i vakre Frigliana som står på Unescos bevaringsliste. Her blir det besøk på en restaurant som har utsikt over fjellene og Middelhavet. Denne kvelden må hver enkelt betale selv.
Det legges stor vekt på at deltakerne skal oppleve kurset som en positv og sosial opplevelse.
Kursansvarlige er ernæringsterapeut Rolf Johnsen og ernæringsfysiolog Kine Hansen.
Interesserte kan henvende seg til Trygve på telefon: +47 99278021 eller på e-mail: trygve@donnsliten.no

Kommentarer