Et lite stykke Italia

Visst er det spanske kjøkken godt, sunt og variert. God tilgang til fantastiske råvarer danner grunnlaget for det sunne Middelhavskostholdet som vi er så bortskjemt med. Med samme utgangspunkt har våre naboer over dammen en annen vri på tilberedningen av de samme råvarene, og pasta står høyest på matkartet.


Vi snakker selvfølgelig om det italienske kjøkken, et kjøkken som har utviklet seg gjennom århundrer med påvirkning av fremmede bosetninger. Den første kjente matskribenten i Italia var en greker bosatt på Sicilia kalt Arkhestratos fra Siracusa på 300-tallet f.Kr. Han skrev et dikt som handlet om å bruke ingredienser av beste kvalitet og om å bruke sesongens ingredienser. Han mente at aroma ikke burde bli forkledd med krydder, urter eller andre smakstilsetninger. Han la stor vekt på enkel tilberedelse av maten, og da spesielt fisk. Man sier også i dag et det enkleste er det beste.

Sicilia er kjent for å ha et spesielt bra kjøkken. De har lange tradisjoner med kulinariske innslag fra Roma og Athen. På 800-tallet ble Sicilia invadert av maurerne som introduserte matvarer som spinat, mandel, ris og sitrusfrukter. 300 år etter oppdaget en normannisk konge at folket på Sicilia laget lange stenger av mel og vann som de kalte for atriya, senere trii, et ord som fortsatt benyttes for spaghetti i sør-Italia. Normannerne brakte med seg store fat med salt torsk (baccalá) og tørrfisk til Sicilia, og fisketypene regnes i dag for svært typiske på den italienske øyen.

Med dette som bakgrunnshistorie saumfarer vi menykartet hos El Italiano på strandpromenaden i Altea. Her er mye mer enn pizza og pasta.

- Dette er vårt nye menykart, sier Andre Salerno, eieren av restauranten og forteller med en sjarmerende italiensk aksent at alle rettene er fra hans hjemsted Palermo på Sicilia. - Jeg har komponert menykartet selv og det er jeg som er kjøkkensjef, understreker han.

Vi velger to forretter, først blåskjell laget på siciliansk vis. En god porsjon serveres oss med friske åpne blåskjell i en veldig god saus med toast til. Det vanlige på spanske restauranter er å få blåskjellene dampet i vann eller hvitvin, og kanskje med litt sitron og laubær oppi. Slike blåskjell blir veldig gode, men El Italianos blåskjell er aldeles nydelige i og med at de er dampet i saus rikelig med hvitløk og godsaker. Jeg vil påstå at dette er noen av de beste blåskjellene jeg har smakt i området.  Kun Le Cabanon i Villajoyosa kan matche denne kvaliteten av det jeg personlig har erfart.

Forrett nummer to er ikke dårligere. Den består av carpaccio, løvtynne rå skiver av oksekjøtt, overdrysset med kapers, fersk parmesanost, fersk basilikum og deilig olivenolje. Så enkelt, og så godt! Dette er ideelt å servere gjestene når du har besøk. Det tar kort tid å tilberede, for carpaccio får du kjøpt i ferdige pakker. Deretter er det bare å dandere et lekkert fat med alle nevnte ingredienser for å få en ekte italiensk anti-pasta rett.

For vår del går vi fra anti-pasta til hovedretter bestående av det mest italienske av alt. Intet italiensk restaurantbesøk uten pasta! Ved El Italiano serverer de fersk pasta, noe undertegnedes gane setter veldig pris på. Vi velger å dele på to retter, én pasta a la Palermo med aubergine som hovedingrediens og en pasta bolgonese. Sistnevnte er en trygg variant, men ikke desto mindre spennende av den grunn. Det er nemlig stor forskjell på en vanlig spaghetti bolognese som restauranter tilbyr som dagens meny og en ekte italiensk bolognese laget av italienere.

- Prøv pasta a la Palermo, sier Paolo, hovmesteren som selv er fra Palermo og har anbefalt oss retten. Dette er tydeligvis hans favorittrett, og jammen hadde han ikke har rett ekte italiener som han er. Retten smaker himmelsk med masse fersk parmesan over.

Forruten spanjoler og nordmenn, finner vi på bordet ved siden av oss et italiensk par. Praten går høylydt, slik det skal blant italienere, mellom paret og servitørene. Italiensk besøk på italiensk restaurant er et positivt tegn. Det betyr at kvaliteten på maten er så høy at selv italienerne vil ha den. Mange er de restaurantene som kaller seg italienske og hvor kokken ikke så mye som har satt sine ben i støvel-landet, enda mindre opplevd italiensk matkultur.

Ved valg av dessert er vi veldig klisjé og velger den typiske tiramisu. Dette er kremkaken laget på ladyfingers og mascarpone, kaffe og kakao. Noen dynker den også med litt whiskey for å sette en ekstra spiss på kaken. Men med eller uten spiss, kaken smaker helt nydelig. Den er dog ikke laget på huset.


Vil du ha et ekte italiensk måltid er El Italiano i Altea å anbefale. Velg dog fra menykartet. Det er da du får de beste smaksopplevelsene. Ellers byr de også på dagens meny for litt over tiern, men a la carte er å foretrekke.     

Kommentarer