Gå til hovedinnhold

Country Ribs

Det amerikanske kjøkken er noe som faller de fleste i smak. Kanskje ikke det sunneste, men smakfullt er det. En gang i blant kan man med god samvittighet unne seg litt spareribs, pigs in blanket og løkringer. Country Ribs tilbyr ekte amerikansk mat i en dertil meget forseggjort låve, altså den rette settingen for en autentisk amerikansk opplevelse.


I det du stiger inn døren på Country Ribs er du i en helt annen verden, til tross for at du befinner deg midt på stripa i Albir. Lokalet er innredet som en amerikansk låve med høyballer, cowboystøvler og åpent sprinkleranlegg i taket. Detaljene er mange. Både gulv og vegger er i røft treverk, akkurat slik det skal være i en låve. Også bord og stoler er i treverk. Noen av bordene er plassert i koselige båser med høyballer på taket. En stor tretønne er fylt til randen av peanøtter med skall på. Disse serveres i små metallbøtter ved hvert bord, som snacks. Alt er gjennomført for å skape den riktige stemningen: ledig, tøft og landlig. Høyttaleranlegget fyller lokalet med god amerikansk musikk, og kelneren bærer den ene "komboen" etter den andre ut på stedets terrasse. De fleste nordmenn velger å sitte ute, men preget av inngrodde spanske vaner finner vi et koselig bord innendørs. Det er jo dessuten her du får den ekte autentiske "American Barn Feeling" (amerikansk låvefølelse).

Det amerikanske kjøkken har opp gjennom tidene blitt preget av immigrantenes mattradisjoner. Amerikansk historie er i seg selv kort, og dermed også mattradisjonene. 1950-tallets mattradisjoner har satt standarden for dagens amerikanske kjøkken bestående av svinekjøtt i alle varianter, gjerne i form av burger eller ribbe med tilhørende honningbasert BBQ-saus. BBQ-grillen er amerikanernes favoritt, og de bruker gjerne store summer på å skaffe gedigne griller for det ultimate resultat. Grillmat står høyt i kurs ved en hver feiring. Grillen er et sosialt samlingspunkt som dateres tilbake til kolonitiden (1600-1700-tallet), og da spesielt i statene i sydøst.

Matkartet
Matkartet ved Country Ribs er omfattende. Her finnes typiske amerikanske forretter og hovedretter. Vi prøver å velge det mest typiske fra USA: Ceasars Salad og løkringer til forrett og Combo Texas til hovedrett. Ceasars salad er et typisk eksempel på en rett med utenlandsk opprinnelse som i dag anses som typisk amerikansk. Mannen bak salaten var den italienske kokken Cesare Cardini, født i Lago Maggiore i Italia i 1896. Han og broren emigrerte til USA etter første verdenskrig. De bodde i San Diego, og drev restaurant i Tijuana på den meksikanske siden. Cesares datter Rosa bekrefter at salaten ble funnet opp 4. juli 1924 i forbindelse med feiringen av USAs uavhengighetsdag. Det var høyt belegg ved restauranten, og Cesare begynte å gå tom for råvarer. For å ikke skuffe gjestene, laget han en salat av det han hadde for hånden. For å gjøre ekstra stas ut av det, gjorde han det ved bordet. Salaten ble så populær at den i dag regnes som en typisk amerikansk salat. Ved Country Ribs har de laget sin egen variant av denne gjengangeren med bacon, kyllingstrimler og cherrytomater. Som tilbehør serveres den sedvanlige dressingen som hører Ceasars salad til. Resultatet er en velsmakende salat med kontraster, og er en fullkommen rett i seg selv.
Ceasar- sausen serveres også som tilbehør til de fritterte løkringene. Frityrrøren er laget av øl slik det gjøres i USA. Ringene er ordentlig "crispy" og en riktig innertier.

Kjøkkenet ved Country Ribs har en delvis åpen løsning, og vi ser den ene comboen etter den andre blir båret ut. Combo-rettene er for minimum to personer. Retten blir servert i en stor jerngryte fylt med BBQ-kjøtt og pølser. Vi har bestilt en Texas som består av spareribs, BBQ-kylling, pigs in blanket (små pølser innrullet i bacon), pommes frites, ovnsbakt potet og enda mere løkringer. Det som i første omgang overrasket oss var mengden mat i forhold til pris. En combo kommer på 13 euro per person, og mengden mat er nesten uoverkommelig. Dermed har de også kopiert det amerikanske konseptet med gedigne porsjoner.       

Country Ribs er et populært sted blant nordmenn i området. Restauranten oppfyller alle kriterier: god mat, moderate priser, god musikk og god stemning! I vinterhalvåret har de også live musikk og dans på låven!
  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.