Trick or Treat - Truco o Trato


Halloween, eller allehelgensaften, er ingen gammel tradisjon i Norge, men handelsstanden sørget så sent som på 90-tallet for å adoptere de amerikanske vanene med gresskarhoder, vampyrer og Halloween-godteri. Også i Spania er Halloween populært. Siste dagen i oktober er det duket for "truco o trato".



Halloween er barnas dag. Har du ikke godteri å gi bort til de utkledde barna, så vanker det rampestreker. Handelsstanden gir alle voksne en hjelpende hånd ved å tilby store poser med Halloween-godteri, og i matbutikken finner du store gresskar klare for uthuling. Jack O´Lantern er det engelske navnet på gresskaret som uthules og skjæres til slik at det ser ut som et ansikt. Et lys plasseres inni og brukes som dekorasjon i Halloween-tider. En slik lykt er første gang omtalt i 1837, og knyttet til Halloween-feiring i 1866.

Ordet Halloween stammer fra det engelske All Hallows Eve eller All Saints Eve (alle helliges kveld). Feiringen er en katolsk minnefest for helgener og martyrer som ikke har sin egen dag i kalenderen. Feiringen har altså sin opprinnelse i det katolske England, i en pavelig bulle datert helt tilbake til år 749. Engelskmennene gjorde stor stas på feiringen, og emigranter tok med seg tradisjonen til USA på 1600-tallet. De neste tre hundre årene ble feiringen preget av tradisjoner fra andre emigranter, men det var ikke før på 1900-tallet at feiringen ble populær i USA og utkledde barn begynte å gå fra dør til dør for å tigge godteri med ordene "trick or treat".  Barna gjorde da som nå, å kle seg ut som figurer som symboliserer døden, svart magi og de levende døde. Skillet mellom liv og død blir utjevnet på selveste Halloween-kvelden der spøkelser, zombier, hekser og annet djevelsk råder i den tunge natten. Fargene svart og oransje er typiske Halloween-farger og symboliserer henholdsvis "natt" og "mørke makter".

Trick or treat for Unicef
Trick or Treat for Unicef er en innsamlingsaksjon sponset av Unicef. Aksjonen startet i 1950 som et lokalt arrangement i Philadelphia, Pennsylvania (USA). I denne aksjonen, som lever i beste velgående, får alle skolebarn utdelt små oransje bokser som de bytter inn mot små donasjoner hos husstandene de besøker. Denne aksjonen har blitt verdensomspennende og har hittil samlet inn 188 millioner$ på verdensbasis. Det var Mary Emma Allison, konen til presten Clyde Allison,  som fant opp aksjonen i 1949. De bodde i Brideburg i Philadelphia, og når Fru Allison så en Unicef-bod som samlet inn penger til melkepulver til underernærte barn i verden, tenkte hun at hun ville få barn til å samle inn penger til Unicef i stedet for å tigge godteri til Halloween. Mannen hennes introduserte konseptet til lokale kirker. Under Halloween-feiringen i 1950, fikk ekteparet sine egne barn til å samle inn penger på denne måten ved å bytte dekorerte melkekartonger mot pengedonasjoner. Pengene gikk til barn i Europas etterkrigstid. De samlet inn den nette sum av 17$ som i sin helhet ble gitt il Unicef.
I 1953 begynte Unicef for alvor å promotere aksjonen. Innen 1960 hadde konseptet spredd seg til hele USA, nå med de små oransje boksene som bytte mot pengedonasjoner. Når Unicef vant Nobels Fredspris i 1965, uttalte USAs president Lyndon B. Johnson i sin takketale: "Deres Unicef Trick or Treat Day har bidratt til å forvandle en feiring som forbindes med ungdoms vandalisme til et treningsprogram for menneskelig samhold i verden".  I 1967 erklærte Johnson Halloween, 31. oktober, for å være Unicef-dagen i USA. I 1969 gikk 3,5 millioner amerikanske barn Halloweenbukk for aksjonen. Hittil er det samlet inn 188 millioner dollar som brukes på trengende i hele verden. I 2005 ble halvparten av innsamlingen brukt på de rammede av Hurricane Katrina. I 2008 innførte Unicef muligheten for å donere penger via sms, i tillegg til egen Facebookside og MySpace. Også Kanada og Hong Kong har innført aksjonen, henholdsvis i 1955 og 2001. I 2000 ble Unicef-dagen innført også i Kanada. Hittil har Kanada og Hong Kong samlet inn henholdsvis 96 millioner kanadiske dollar og 6 millioner Hong Kong dollar. 

Knask eller knep
Den norske oversettelsen for "trick or treat" er "knask eller knep". Denne oversettelsen kan vi takke brødrene Henning og Espen Hagerup for. De fikk nemlig i oppdrag å oversette Carl Barks Donal Duck-historie "Trick or Treat" i boken "Eventyrlig Snadder" i 1993, og måtte finne en god oversettelse for "trick or treat". Etter massepåvirkning og amerikansk kulturinnflytelse, fikk Halloween-feiringen sitt gjennombrudd i Norge rundt år 2000. Her så handelsstanden et salgspotensial og satset fullt ut på nordmennenes nysgjerrighet på det amerikanske fenomenet Halloween.         


Også i Spania er feiringen populær, men gjennombruddet lot vente på seg. Det tok lang tid før det spanske folket aksepterte denne formen for feiring. Det er ikke mer enn ca 5-10 år siden at den spanske handelsstanden så det store potensialet og innførte Halloween-produkter også til Spania. Feiringen blir mer og mer utbredt for hvert år. Små og store barn kler seg ut som fryktinngytende monstre mens de ber om "truco o trato". Er du av de som ikke lar deg rive med av begeistring for den nye feiringen, slå av lyset, lat som du ikke er hjemme og sørg for å ikke bli oppdaget, for ellers vanker det rampestreker og djevelske påfunn. 

Kommentarer