Gå til hovedinnhold

En liten tur til Abdet - fjellbyen med 1000 års historie!


Dagsutflukter og småturer i den spanske fjellheimen byr som regel på hyggelige opplevelser, som da vi besøkte den tusen år gamle byen Abdet i Aitana, kun 25 minutter fra Benidorm.Vi passerer Guadalest og fortsetter videre gjennom Benimantell i retning Alcoy. Svingete fjellveier snoker seg forbi den ene landsbyen etter den andre. Men vi har bestemt oss for Abdet denne dagen. Vi har hørt at landsbyen er tusen år gammel, og bare dét vekker nysgjerrigheten. Det er kjølig i luften, og det ligger rim på veien. Vi kjører nedover en svingete bakke. En og annen bil står parkert på vei inn til landsbyen, og vi vurderer å gjøre det samme når vi ser byens hovedåre snevre seg inn til et lite smug. Vi velger dog å forsere smuget, og heller rygge tilbake dersom det blir for trangt. Helskinnet gjennom, fortsetter vi ut av byen som ender i en stor parkeringsplass. Kun én bil står parkert der, og sjåføren ser like “lost” ut som oss. På de ti sekundene det tok å kjøre gjennom “sentrum”, så vi ikke én sjel. Kun en liten hund og røyk fra en pipe minnet om liv i den lille byen.

Ved byens torg har noen eldre menn benket seg til, mens andre besøker byens to barer. Intet supermarked, landhandleri eller tobakksbutikk i sikte. For mennene er det baren som er byens møtepunkt, mens damene samles utenfor døra til nabokona. De er vennlige og imøtekommende, alle hilser høflig på de besøkende som har forvillet seg bort til denne avsidesliggende landsbyen.

En gammel dame viser vei til gamlebyen. - Her er gamlebyen, sier hun og peker på en gatestump. For oss ligner hele byen på en gamleby, men byens opprinnelse startet i denne bittelille gatestumpen på snaue 30 meter.

Freden råder over denne lille byen. Den er tilsynelatende befolket av eldre mennesker, og utbygging og infrastruktur er ikke et overveldende problem i denne idylliske landsbyen. Dog finner vi noen bygninger som er bygget i senere århundrer, en sterk kontrast til “gamlebyen”, men ennå idyllisk.

Eksakt hvor gammel byen er, vet man ikke, men historien viser at byen er en gammel arabisk by (derav også navnet). Kong Jaime I ga byen til Vidal de Sarriá i 1264. Cardona og Ariza-familiene styrte byen frem til muslimenes opptøyer i 1526. Under kampene søkte befolkningen tilflukt i Laguart-dalen. I 1609 var det bare 12 hus som var bebodde i byen. Sakte, men sikkert, ble byen atter en gang befolket. På 1800-tallet var hele 25 hus bebodde. Hele Abdet og Confrides kommune hadde på 1800-tallet 822 innbyggere, men innbyggertallet har sunket betraktelig de siste tiårene. I 1960-70 årene var nedgangen 17%, og i de siste tiårene har befolkningen sunket med 50% siden 1960-70 årene. I dag har byen 100 innbyggere.

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.