Ny skattereform i Spania

Fra 1. januar trådte den nye skattereformen i kraft, reformen som regjeringen presenterte i juni 2014. Reformen innebærer blant annet en lønnsøkning på i gjennomsnitt 30 euro i måneden for lønnsmottakere. Skatten endres med en minimumssats på 19% og maksimum på 47% fra henholdsvis 24 og 45. Alle lønnsmottakere som tjener under 12.000 euro, blir fritatt for skatt.

Er du leietaker, kommer du litt dårligere ut i år enn i fjor da husleie ikke lenger kan trekkes fra på selvangivelsen. Samtidig opprettholdes prosentsatsen på 60% for fratrekk på leieinntekt.
Plusvalía, avgiften ved salg av egen bolig, blir ikke satt opp for de som kjøpte boligen før 1995 og selger for mindre enn 400.000 euro. Det blir heller ingen økning i denne avgiften for personer over 65 år som selger for mindre enn 240.000 euro og kjøper ny bolig innen seks måneder.
Det blir lavere skatter for firmaer. Firmaskatten reduseres til 28%. Nye firmaer får en lavere skatt, 15%, dersom de kan vise til positivt skattegrunnlag. Det blir også en del nye fratrekk for bedrifter.
Blomsterforretninger og gartnerier kommer spesielt godt ut av skattereformen da momsen for planter går ned fra 21% til 10%.

Pensjonene går opp 0,25%, samtidig som minimumslønnen går opp med 3,3 euro per måned til 648 euro i måneden med 14 utbetalinger i året. Økningen tilsvarer 0,5%.            
Leietakere av butikklokaler som opererer med husleier fastsatt for 20 år siden, vil nå få en oppjustering av husleien til dagens nivå. Dette gjelder tusenvis av butikklokaler i hele Spania, deriblant 20.000 lokaler i Valenciaregionen og nesten 36.000 i Madrid. Den nye reformen blir kroken på døren for mange av disse forretningene som i generasjoner har holdt familiebedrifter ved like.
Nye subsidier til langtids arbeidsledige. Rundt 400.000 til 450.000 arbeidsledige på langtid kan søke om støtte på 426 euro per måned i en periode på 6 måneder. Grunnlaget for denne hjelpen er at man er aktivt arbeidssøkende og villig til sysselsetting eller skolering i regi av arbeidsledighetskontoret. Ved et eventuelt ansettelsesforhold, vil støtten opprettholdes så lenge det ikke går utover den fastsatte 6 måneders perioden og slik inngå i arbeidsgivers lønn til arbeidstaker. Målet med dette initiativet er økt interesse for å ansette langtids arbeidsledige. Dette blir et rimeligere alternativ for arbeidsgiver da dette blir et subsidiert ansettelsesforhold.
      
Det blir høyere bøter for piratkopiering. Bøtene fordobles til mellom 150.000 og 600.000 i grove tilfeller av piratkopiering. Bøtene kan ilegges i alle ledd av operasjonen, fra de som fysisk kopierer til de som selger og forhandler piratkopier. Slik ønsker man å få bukt med nettsider som tilbyr gratis nedlastinger.

Regjeringen har innført “Google-avgift” ment som rekompensasjon for de mange nyhetskanalene hvis nyheter blir publisert på Google News. Problemet er bare at nyhetskanalene slett ikke er enige i denne avgiften, da Google News er et stort pluss for enhver nyhetskanal. Google nekter å betale avgiften, og valgte heller å stoppe sine nyhetstjenester i Spania fra og med 1. januar.  

Kommentarer