Gå til hovedinnhold

Rene og friske lunger

Det finnes mange måter å få sunnere lunger på. Trening, sunt kosthold og røykeslutt er i hovedsak det som skal til. Å rense lungene kan dog gjøres på mange måter. Sammen med rensen får du også økt lungekapasitet og du føler deg friskere.Hvitløk er en av naturmetodene som kan brukes for å åpne bronkiene. Den er antibakteriell og kan lege problemer relatert til pustebesvær. Knus 10 til 15 hvitløksbåter. Bland det i litt olivenolje og timian. La det hele stå og godgjøre seg natten over. Før du spiser frokost, spis en spiseskje av blandingen og effekten er omtrent umiddelbar.


Vannbad gjør også underverker på de som sliter med lungeproblemer eller forkjølelse, spesielt de med urteblandinger i. Kok opp vann med eukalyptusblader (og gjerne kvister av eukalyptus) sammen med saften av en sitron. Inhaleres under klede.

Svømming er bra for alle generelt. Lungene utvider seg i torax når man svømmer. Flere pasienter med kronisk bronkitt og astmatikere, har blitt friske etter bare noen måneders svømming.

Å endre enkelte vaner er fundamentalt for å få sunnere lunger. Regelmessig lufting på arbeidsplassen og i hjemmet, forebygger ansamlinger av patogene mikroorganismer som kan skade lungene. Forurensning er en annen faktor som påvirker lungene. Studier viser at det er en direkte sammenheng mellom lungekreft og forurensning, spesielt fra biltrafikk. Røyking, både aktiv og passiv, gjør ikke tingene bedre. Både eukalyptus, timian, kamille og mynte har rensende effekt og kan brukes i vannbad som en detox-kur for lungene.
Kostholdet har også mye å si for lungenes helse. Et kosthold lavt på mettet fett og rikt på antioksidanter som vitamin C, E og betakarotener, beskytter og reparerer skader i lungene som følge av forurensning og frie radikaler. Det anbefales å spise minst mulig av mat som øker kolesterolet, som fett kjøtt, fett kjøttpålegg, industrielt bakverk og fete laktoseprodukter.

Frisk frukt og grønnsaker er uunnværlig for å holde lungene friske, og de skal helst være rå. Antioksidantene og vitaminene i citrusfrukter, kiwi, rotgrønnsaker og grønnsaker med gul og oransje farge, samt grønne grønnsaker, er svært gunstige for lungehelsen.

Som mellommåltider kan man med fordel spise epler og drikke grønn te, da begge deler er antioksidanter med rensende effekt.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.