Gå til hovedinnhold

Unngå hjerteinfarkt med sunne vaner

Hele 75% av hjerteinfarkt hos kvinner kunne vært unngått med sunne vaner. Dette viser en undersøkelse utført ved universitetet i Indiana.
Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom universitetet, Medisinstudiet ved Harvard, Brigham og Women”s Hospital. 70.000 kvinner deltok i studien som gikk over tyve år. Resultatene viste at risikoen for hjerteinfarkt er mindre hos de kvinnene som ikke røyker, har normal BMI, trener regelmessig minimum 2,5 timer i uken, drikker maksimum en alkoholholdig drikk per dag, ser på tv mindre en syv timer om dagen og har et sunt og variert kosthold. I løpet av den tyve års perioden, fikk 456 kvinner hjerteinfarkt og 31.691 kvinner fikk diagnostisert hjerte- og kar relaterte sykdommer som Diabetes type 2, høyt blodtrykk og kolesterol. Gjennomsnitts alder på kvinnene ved oppstarten av studien var 37,1 år. De som fikk hjerteinfarkt var i gjennomsnitt 50,3 år, og de som fikk diagnostisert hjerte- og kar relaterte sykdommer var i gjennomsnitt 46,8 år.

De kvinnene som oppfylte de seks sunne vanene beskrevet tidligere, hadde 92% mindre risiko for å få hjerteinfarkt, og 66% mindre risiko for å utvikle en hjerte- og kar relatert sykdom. Forskergruppen konkluderer med at omlag 75% av alle hjerteinfarkt hos kvinner kan unngås med sunne vaner.      

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.