Unngå hjerteinfarkt med sunne vaner

Hele 75% av hjerteinfarkt hos kvinner kunne vært unngått med sunne vaner. Dette viser en undersøkelse utført ved universitetet i Indiana.
Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom universitetet, Medisinstudiet ved Harvard, Brigham og Women”s Hospital. 70.000 kvinner deltok i studien som gikk over tyve år. Resultatene viste at risikoen for hjerteinfarkt er mindre hos de kvinnene som ikke røyker, har normal BMI, trener regelmessig minimum 2,5 timer i uken, drikker maksimum en alkoholholdig drikk per dag, ser på tv mindre en syv timer om dagen og har et sunt og variert kosthold. I løpet av den tyve års perioden, fikk 456 kvinner hjerteinfarkt og 31.691 kvinner fikk diagnostisert hjerte- og kar relaterte sykdommer som Diabetes type 2, høyt blodtrykk og kolesterol. Gjennomsnitts alder på kvinnene ved oppstarten av studien var 37,1 år. De som fikk hjerteinfarkt var i gjennomsnitt 50,3 år, og de som fikk diagnostisert hjerte- og kar relaterte sykdommer var i gjennomsnitt 46,8 år.

De kvinnene som oppfylte de seks sunne vanene beskrevet tidligere, hadde 92% mindre risiko for å få hjerteinfarkt, og 66% mindre risiko for å utvikle en hjerte- og kar relatert sykdom. Forskergruppen konkluderer med at omlag 75% av alle hjerteinfarkt hos kvinner kan unngås med sunne vaner.      

Kommentarer