Gå til hovedinnhold

Varme drikker til kalde dager

Selv om vi sjelden går under null og solen skinner, så blir det kaldt i Spania også. Viajeros. com har kåret de ti beste drikkene for å holde varmen i disse vinterdagene.


1. Vodka og annen sprit

Høyest på listen finner vi sprit i form av Rum, Whiskey, Brandy, Vodka og Tequila. Disse drikkene har en alkoholprosent på rundt 40%, noe som gjør at vi får opp kroppstemperaturen ganske raskt. Vodka er den mest populære spriten. Den lages på frø og planter rik på stivelse, som rug, hvete, rødbeter og poteter. Vodka har normalt sett rundt 30 til 50% alkohol. Lituansk, russisk og polsk vodka har 40%. Vodkaen kan drikkes alene, men det finnes også mange gode drinker man kan lage med vodka.......


2. White Russian


Ut fra navnet skulle man tro at dette var en typisk russisk drink, men sånn er det altså ikke. Den blir kalt White Russian helt enkelt fordi den lages på russisk vodka. De "hvite russerne" var monarkiets militære gruppe etter oktober-revolusjonen som kjempet mot den røde hær. White Russian er et emblem i filmen "The Big Lebowsky" av Cohen-brødrene, der The Dude sprader rundt i morgenkåpe og et glass White Russian. Vil du gjøre det samme? Ta en tredjedel kaffelikør (Kalhúa) og bland med en tredjedel vodka og en tredjedel fløteblandet melk. Drinken er søt og med høy lakoholprosent.


3. Satanás, med whisky, rum og cointraeu

Satanás slipper helvetets flammer løs for at du med denne drinken skal få varmen i hele kroppen, fra ytterste tåspiss til siste hårstrå. Drinken består av 3 deler whisky; 3 deler rum, 3 deler cointreau og en del Granadina. Skal serveres i longdrinkglass med sitronskall p åkanten. Så skal det hele flamberes før inntak. Sistnevnte er viktig for å brenne noe av det høye alkoholinnholdet. Sitronskallet setter et preg på drinken når det blir brent


4. Karibisk Melkepunsj

Ponche de leche er en nydelig drink fra Caribien. Denne er enkel å lage. Kok opp en helv liter melk. Visp 2 eggeplommer med 4 ss honning og et glass rum. Tilsett melken og bland. Serveres som en punsj. Det går også an å lage denne punsjen uten rum, som et alkoholfritt alternativ.


5. Hjemmelaget eplecider

Ja, hvorfor ikke? Kok opp 3 kopper eplebrandy, 7 ss brunt sukker og 6 ss smør i en kjele på middels varme. Rør til sukkeret har løst seg opp. Tilsett 12 kopper elpecider, 3/4 kopp limejuice, 12 kanelstenger og la koke i ti minutter. Serveres varm.


6. Varm vin med krydder


Glühwein er tyskernes svar på Gløgg, og er der som hos oss typisk i juletider. Men det betyr ikke at den ikke går an å drikke ellers i året også. Du får garantert varmen i kroppen av denne drikken. Kok opp tre glass vann sammen med 10 nellikspikere og noen kanelstenger. Kok i ti minutter. Ha oppi noen biter appelsin og sitron, samt to spiseskjeer honning og kok i tre minutter til. Tilsett deretter en flaske vin og sukker etter smak. Serveres varm.


7. Submarine, varm sjokolade

El Submarino er en tradisjonell sjokoladedrikk fra Argentina og Uruguay, der man helt enkelt putter en sjokoladebit oppi varm melk og rører rundt til sjokoladen er smeltet.


8. Ingenting er bedre enn en varm kaffe

Varm kaffe er både oppkvikkende (pga. kaffein) og varmende. Den vanligste varianten er helt enkelt svart kaffe, men kombinasjonene er uendelige. Prøv deg frem med kald eller varm melk, fløte, Cappuccino (melk, sjokolade og kanel), Macchiato (expresso med melkeskum).....Flere likører kan også tilsettes kaffen. Kun fantasien setter grenser.


9. Irish Coffee


Når vi snakker om kaffe med alkohol, så kommer vi ikke utenom den mest kjente av dem alle: Irish Coffee! En kald vinterkveld i 1942 lagde kokken Joseph Sheridan en spesiell kaffe til frøsne amerikanere på flybasen Foynes i Irland. Kombinasjonen av sukker, kaffe og irsk whisky falt i smak og drikken ble verdenskjent under navnet Irish Coffee. Vil du lage din egen? Alt som skal til er to deler whisky, fire deler kaffe, halvannen del med fløte og en teskje hvitt sukker.


10. Hjemmelaget irsk kremlikør

Irene er kjent for kremlikører, og da spesielt Baileys. Du kan lage din egen Baileys med 3/4 liter whisky, 1 kilo kondensert melk, vaniljessens, 1 ss pulverkaffe og en halv ss kakao. Bland det hele i en blender og server kald med isbiter

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.