Fondue

Vi fant et lite sted midt i Albir, med fem bord og en liten meny med "kosemat". Og med kosemat mener jeg enkelt og greit fondue, nordmenns eneste tilnærmelse til spanjolenes deling av mat.


På bordene står fonduegrytene klare. Assosiasjonene går tilbake til 80- og 90-tallets lørdagskvelder med familie-fondue. Kjøtt i små terninger tredd på spyd for så å fritteres, og for de riktig avanserte: brødterninger dyppet i smeltet ost med tilhørende rødvin. Sjokoladefondue var ikke "oppfunnet" ennå, men gjett om den ville fått ben å gå på!

Menykartet viser tre typer fondue: kjøtt, fisk eller grønnsaker. Til kjøttfonduen brukes en kraftig kjøttkraft i stedet for den sedvanlige oljen. Det er noe innhaver Ana lærte under sitt opphold i Holland, der fondue er veldig vanlig.

- Jeg jobbet i en fonduerestaurant i Amsterdam, og der brukte vi alltid kjøttkraft laget på huset, sier Ana og forteller at fonduen da blir sunnere, mer smakfull og fri for os og lukt.

Ideen med kjøttkraft kan faktisk dateres tilbake til det historiske Kina. Retten heter der Huo Kuo, eller internasjonalt kjent som Fondue Chinoise.

Det er flere forretter å velge mellom. Fra quiche lorraine til minisalathode med blåskimmelost og nøtter, til salat med røkelaks og fersk ost. Vi velger sistnevnte. Røkelaks og fersk ost er den perfekte kombinasjon, lett akkompagnert av feldsalat i vinaigrette.

Går du på fonduerestaurant så er valget av hovedrett ganske enkelt kjøtt, fisk eller grønnsaker. Fondue er det som gjelder. Ideen med kjøttkraft høres forlokkende ut, og bør prøves. Vi får servert tre typer kjøtt i terninger: okse, kylling og svin. Standard tilbehør er salat og ovnsstekte poteter, og selvfølgelig brød med allioli. Ana har rett i at kjøttet blir mer fyldig på smak, lettere og mørere enn med frityrolje.
Også barna synes at fondue er koselig og en morsom måte å spise på. Spesielt sjokoladefonduen vekker oppmerksomheten. Her serveres forskjellig frukt i terninger, samt marshmallows, sammen med flytende varm sjokolade. Retten er enhver søtmons sin favoritt, jordbær med sjokolade, ananas med sjokolade......nærmere himmelsk kommer man ikke! Man får valget mellom mørk og hvit sjokolade, alt etter hva du foretrekker. På menykartet finnes også andre desserter som oste-iskake med Baileys, men sjokoladefonduen slår kaka!

Ana driver restauranten sammen med sin datter Claudia. Ana er kokken og Claudia servitøren. Det er en liten restaurant, 3 bord inne og 4 bord ute på terrassen. Det er akkurat passe stort for mor og datter, som ønsket å drive noe sammen.

Restauranten åpnet ved juletider i fjor. Ana forteller at de har flest utenlandske gjester. For spanjolene er fondue noe ukjent ennå. For nordmenn og skandinavere generelt er fondue velkjent fra flere tiår tilbake i tid. Det er vel omtrent den eneste retten der nordboere faktisk deler på maten på lik linje med spanjolene. Og hva er vel koseligere enn å dele på maten! Derfor blir fondue sett på som kos. Og kosen egner seg like godt for liten som for stor. 

Ana og Claudia har bragt et nytt konsept til Albir. De er den eneste fondue-restauranten i mils omkrets. De utgjør en nisje i markedet, som fortsatt er ukjent blant den spanske befolkningen, men som europeere generelt er vant med. 


Restauranten ligger sentralt til i Calle Johan Sebastian Bach, bare et steinkast fra strandpromenaden, like ved Camping Cap Blanch. Det er godt med parkeringsplasser i gaten. Restauranten holder åpent tirsdag til søndag fra kl. 13.00.  

Kommentarer