Gå til hovedinnhold

Det spanske flagget

Det spanske flagget har sine aner helt tilbake til visigotiske tider, men det var maurerne som tok i bruk flagget slik vi bruker det i dag.


Under maurernes styre ble flagget laget av silke fra Asia, og det var mauriske soldater som brakte flagget med seg til Europa. De forskjellige flaggene representerte kongeriker og kongehus, ikke nasjonaliteter som i dag.

Det aller første dokumenterte flagget i spansk historie, stammer fra det 16. århundre, like etter ekteskapet mellom Juana I de Castilla (Juana la loca, Juana den gale, datter av det katolske kongeparet) og erkehertugen av Østerrike Felipe (el hermoso, den vakre). Borgoña-korset på hvit bakgrunn ble da innført som fast element i alle spanske flagg, men med enkelte variasjoner. Felipe II ønsket å bytte farge på flagget, som da fikk den gulfargen flagget har i dag. Da Felipe V senere ble Borbonernes overhode, byttet han tilbake til hvitt felt, men med de kongelige våpen som emblem. Dette flagget ble brukt så sent som på 1800-tallet av de forskjellige grenene av borbonnere representert i Frankrike, Napoli, Sicilia og Spania under Carlos III. For å skille seg ut fra de andre borbonnerne, fikk han laget flagget som ligner på dagens flagg. 28. mai 1785 ble det offentliggjort to forskjellige design på flagget, ett for den spanske krigsskipflåten og ett for de sivile.
I kunngjøringen fra det kongelige hoff heter det:

For å unngå misforståelser og urettferdighet som nasjonalflagget har forårsaket for min marineflåte og andre spanske fartøy, for å unngå feiltolkninger på lang avstand og i sterk vind, vil min flåte heretter utstyres med nye flagg. Flaggene består av tre horisontale felt, det øverste og det nederste i rødt, og det midterste i gult. På det gule feltet skal det være et emblem med  det kongelige våpenskjold med krone på toppen. Resten av fartøyene skal bruke flagg med to røde horisontale felt på gul bakgrunn, men uten de kongelige emblemene. Flaggene skal brukes i Middelhavet og Atlanterhavet, i området ved Tenerife, fra og med 1. januar 1787. Dere er nå underrettet for å oppfylle de nye normene. Undertegnede Hans Majestet. Aranjuez, åtteogtyvende mai syttenhundre og åttifem.


I 1793 ble det bestemt at flagget også skulle brukes ved alle spanske havneområder. 13. oktober 1843, etter Dronning Isabel IIs ønske, ble det lovfetstet at det spanske militæret i sin helhet skulle bruke flagget. Dermed forsvant varianten som ble brukt av sivile fartøy, flagget med tre striper uten våpenskjold. Selv om bruken av flagget ble lovfestet, var det ikke før i 1908 at flagget ble erklært det ofisielle spanske nasjonalflagget. Dette året ble det etablert et dekret som gjorde det obligatorisk å utsmykke alle offentlige bygninger med flagget. Dette er flagget som brukes i dag, og det har kun vært små endringer av skjoldet og av rødfargen under Spanias andre republikk i 1931. Under borgerkrigen i 1938, fikk flagget nytt skjold, som i ettertid ble endret to ganger (1945 og 1977) til dagens modell som dateres tilbake til 1981. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.