Gå til hovedinnhold

VinoBar Juan Abril i Altea

Snakk om å være på rett hylle - blant Muga, Protos og Marias tårer! Årelange tradisjoner konsentrert i de edleste dråper. Hylle opp og hylle ned, flaske på flaske av kun det beste fra Rioja og Ribera del Duero. Det er akkurat det du finner på den nye vinbaren i Altea: Vino Bar Juan Abril. Den ligger på strandpromenaden med inngang fra carreteraen, i fløkt med restauranten med samme navn - samme eier, men to konsepter!
I april utvidet Juan Abril lokalene med en vinbar som ligger i fløkt med restauranten på strandpromenaden i Altea. Vinbaren er den første i sitt slag og i sin klasse i området. Foruten vin får du her små aldeles nydelige tapasretter, alt fra montaditos (smørbrød med diverse pålegg/retter) til små cazuelas (gryteretter). Eller hva med en minihamburger av oksekinn som formelig smelter på tungen?

Juan Abril er kjent for å holde en litt høyere klasse, med eksklusive retter og gode viner. Men ikke dertil eksklusiv regning, prisleiet er overkommelig og heller mer over i kategorien moderat. Personlig synes jeg det er å foretrekke å betale et par euro mer og få en smaksopplevelse som setter seg på minnet som et gastronomisk referansepunkt.

Lokalet er moderne, dekorativt og koselig. Rolig belysning forenes med dagslyset fra de store vindusflatene, selve eksponeringsområdet for vinbarens edle dråper. Bodegaen er en avlukket liten nisje med dekorative hyller fylt med hvite, rosa og røde "caldos". Ved forespørsel kan måltidet eller vinsmakingen gjerne foregå her. Et eikefat og to barstoler er øremerket formålet. Ellers i lokalet er det lave bord med tilhørende taburetter eller høye bord med barstoler. Hvert bord er utstyrt med en kurv med bestikk, noe som taler et språk om enkle småretter i ledige omgivelser. Og det er derfor vi er her, ikke bare for vinens skyld, men også for maten restauranten, og nå vinbaren, er så beryktet for.

Som vanlig lar vi innehaveren komponere måltidet for oss. Teorien slår sjelden feil, og gir innehaveren anledning til å eksponere det beste baren har å by på. "Er det noe dere ikke liker?". Nei, her går alt ned, og vi vet at vi er i kokkens trygge og erfarne hender (kokken er Juans kone).

Først blir vi overrasket med en montadito med røkelaks (alle spanjoler forbinder Norge med laks. Aldri før har jeg spist så mye av denne fisketypen som her i Spania). Retten består av ristet brød med dressing og laks overstrødd med gressløk. En liten salat kompletterer retten både smaksmessig og visuelt. Det hele er delikat anrettet på avlange, hvite tallerkener. Til retten får vi servert et glass Altea hvitvin fra Rioja, noe som i seg selv nesten er en kuriositet da Rioja er best kjent for sine røde viner.

Smaksopplevelsene bringer oss videre til en ny montadito bestående av stekte grønnsaker for sesongen. Juan forteller at mange av stedets grønne innslag kommer fra egen kjøkkenhage. Egenhendig lager han også sine egne marmelader av tomat, fiken, nisperos og alt hva kjøkkenhagen bringer, ikke en frukt går til spille. Og den lille dekorative tomatflekken som pryder tallerkenen, er garantert ikke fra boks. Vinanbefalingen her er Borsao, en ung rødvin fra Zaragoza.

Med den samme vinen kan man fint nyte neste rett, som er en montadito med sobrasada og stekt vaktelegg. Det er svært selektive steder man kan få servert denne type egg, og tro meg: de smaker himmelsk! Retten er typisk for Murcia-regionen der Juan Abril er fra. Han er fra Calasparra, og menykartet bærer preg av akkurat dét. Sobrasada er et typisk pålegg fra regionen, og kan nærmest beskrives som smørbar chorizo. Her er det svinekjøtt og rødt paprikapulver som utgjør hovedingrediensene.

Minihamburger av oksekinn. Noen sverger til halen, andre til kinnet. Begge deler er mørt og svært smakfult. Dette er det svært få spisesteder som serverer. Sist jeg fikk servert dette luksuskjøttet var på fem-stjerners Michelin-restaurant i Rioja, så å finne dette på selveste strandpromenaden i Altea er oppsiktsvekkende. Bedre hamburger enn dette sal man lete lenge etter. Kjøttet er så mørt at det smelter på tungen, og hamburgerbrødet er laget på huset. Retten akkompagneres av en rød Rioja ved navn Men to Men fra Bodegas Antonio Alcaraz.
 
Avslutningsvis varter Juan opp med biff tartar, som tilberedes ved bordet. Dette forsikrer oss om at ingrediensene er helt ferske og førsteklasses varer. Til en slik rett er det svært viktig at man vet hva man får, da det jo er snakk om rått oksekjøtt. Juan visper tartarsausen for hånd til det dannes en tykk majoneslignende saus med flere smaksbringende ingredienser. Deretter blander han møysommelig inn oksekjøttet og bearbeider blandingen før han lekkert danderer retten på tallerkenen. Retten er aldeles nydelig, og kan anbefales på det sterkeste.


Juan minner samtidig om at han også lager en tunfisktartar. Også denne blir tilberedt med førsteklasses ingredienser ved bordet. Vi tar hans lovord på alvor, og lover å komme tilbake for ny matseanse ved nærmeste anledning. Juan Abril har et menykart som ikke bør være uprøvet. Fire er allerede unnagjort, nå gjenstår bare et tyvetalls.......             

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.