Dyrenes venn - Terra Natura Benidorm

I ni år har Aurelio Peinado jobbet som dyrepasser i Terra Natura Benidorm. Men ikke bare er han dyrepasser, han eier og bor sammen med flere av dyrene i parken.

Bak kulissene i amfiteateret skjuler seg en hel liten bondegård med de finurligste skapninger, fra ugler og gribber til hester og ponnier. Alle er de Aurelios egne dyr. Han samarbeider med dyreparken, og har ansvaret for både dyreshow og oppdrett av dyrene. Hjemme på gården i La Nucía har han flere dyr. Det er der dyrene blir født. Og derfra tas de med til parken for oppfostring og stell. Det er en krevende jobb, for nyfødte dyr trenger oppsyn og mating annenhver time. Han tar frem en pappaeske med en liten uglekylling. Snøuglen er ti dager gammel, og vil bli fullvoksen i løpet av en måned. De silkemyke fjærene vil i løpet av kort tid forvandles til voksne fjær, lik de andre snøuglene i buret bak kulissene.

- Fra utsiden ser jobben min veldig idyllisk ut, men det er krevende, sier Aurelio som har jobbet profesjonelt med dyr siden han var 27 år. Lidenskapen for dyr ble dog vekket allerede som barn.

- Som 12-åring foretrakk jeg å jakte på falker i stedet for å gå på skolen, innrømmer Aurelio som har gjort hobby til levebrød. Bak kulissene finner vi den 15 år gamle hesten Diablo. Han er en stor svart hingst hvis lynne slett ikke stemmer med navnet. Han er en krysning av spansk hest og frisé. Han er høy og med lang manke, akkurat som eieren som forøvrig har det signifikative etternavnet Peinado, som betyr hårsveis. Det er tydelig fortrolighet og gjensidig respekt mellom hest og eier. Aurelio er farsfiguren til alle dyrene bak kulissene.

Noen gribber står i bur, de samme gribbene som brukes under fugleshowet i parken. Alle har de samme bakgrunnshistorie. De har alle vært utsatt for ulykker med strømledninger. De har fløyet inn i ledninger og blitt skadet. Terra Natura har avtale med Seprona (dyrepolitiet), og mottar fra tid til annen skadede dyr.

Det er tidlig på morgenen ennå, og parken har ennå ikke åpnet for publikum. Etter en lang natts søvn er ponniene klare for dagens rideturer for barna. Rideturne inngår i parkens aktivitetsprogram, og er et populært innslag som Aurelio har ansvaret for.  

Noen bare har det i seg, de er dyrenes beste venn. Aurelio er akkurat slik. For noen måneder siden fikk han en tam gaupe. Den er ti måneder gammel og av den samme typen som lever vilt i Norge. Han fikk den av en samarbeidende organisasjon, som trengte å omplassere gaupen. Aurelio falt umiddelbart for den lekne "katten". Han kommer bærende med gaupen i armene.

- Jeg må bære han forbi burene, for fuglene er redd for han, sier Aurelio og lar oss klappe det tamme kattedyret. Gaupen hopper og spretter, han vil leke. Det er dags for dagens fotosesjon og vi spaserer med gaupen i bånd til Pangea, inngangspartiet til parken. Gaupen legger seg flat og vil ikke gå. Han venter på at Aurelio skal bære han i armene.

- Han gjør alltid det når han vil bæres, sier Aurelio og løfter opp den 20 kilo tunge gaupen, - det nytter ikke å få han til å lyde, ingen kattedyr adlyder.

Dørene er akkurat åpnet, og skolebarn høres i det fjerne. Gaupen blir ivrigere. Han elsker å leke med barn. For sikkerhets skyld er klørne hans slipt så de ikke er skarpe. Aurelio bedyrer at gaupen aldri har prøvd å angripe, verken med bitt eller kloring. Han er bare snill og veldig leken. Potene på bakbena er like store som håndflaten til et menneske. Gaupen vil vokse seg enda større. Han er fortsatt bare en unggaupe.


Skolebarna blir overveldet av synet av gaupen, et dyr de kun har sett på tv og knapt nok det. Noen strekker nølende ut hånden for å klappe den. Gaupen er overlykkelig for enhver berøring, og elsker oppmerksomheten. Parkens fotograf er på plass. De besøkende nærmer seg for å bli avfotografert med gaupen. Vi lar Aurelio ta hånd om de besøkende. Fotosesjonen er én av de daglige funksjonene til dyrepasseren Aurelio Peinado, dyrenes far.....  

Kommentarer