Grønn supermat

Grønt – nam eller æsj?
De fleste av oss foreldre har gitt barna våre grønne grønnsaker mens de var for små til å protestere, og så har vi kjempet for at de skal fortsette å spise dem når de har vokst til. Noen få synes at mørkegrønne grønnsaker er godt, andre spiser dem fordi de har lært at vi trenger dem for å få i oss vitaminer og fiber, mens mange mener at de er mødres og bestemødres torturredskap. Det finnes faktisk mange voksne, intelligente kvinner og menn rundt omkring som nekter å spise brokkoli, kål, bønner og andre grønne saker.

TEKST: UNNI FURSETH WARPE OG BENTE SDOLEM

Det er utrolig hvor lite vekt som blir lagt på ernæring i undervisningen på skolen, i alle alderstrinn. En halvtimes tid om matpyramiden er i hvert fall det mine barn har hatt om dette temaet.

La oss ta den vanligste grønne grønnsaken på middagstallerkenen, brokkoli. I 1995 inneholdt brokkolien 75% mindre kalsium enn i 1940. Hvor mye er det igjen i 2015, tro? Samme veien går det selvfølgelig med magnesium. Kalsium og magnesium er uhyre viktige for kroppen vår, men mange tror at ved å spise en liten brokkolikvast, som gjerne har vært kokt litt for lenge, så har de “gjort sitt”. Hva, en gang i uken?

I USA mangler 80% av befolkningen magnesium. Det er nok ikke riktig like ille i Norge, men at de fleste mangler, er nok sikkert.

Magnesium regulerer mer enn 325 ulike enzymer i kroppen. Disse er viktige for blant annet å produsere, transportere, lagre og forbruke energi, for cellevekst og cellereproduksjon. Magnesium er delaktig i utallige prosesser i kroppen og uten tilstrekkelig tilførsel kan viktige funksjoner “stenge av”, og helsekonsekvensene kan bli fatale. Magnesium virker muskelavslappende, sørger for overføring av nervesignaler og nyttegjørelse av protein, produserer og transporterer energi og assisterer enzymer med utallige kjemiske reaksjoner i kroppen. Noen leger og forskere påstår til og med at surhet i blodet grunnet mangel på magnesium er roten til de fleste sykdommer.

Nobelprisvinner Dr. Otto H. Warburg fant ut at kreft kan komme av mangel på oksygen i cellene, og at kreftceller trives i surt miljø. Klorofyll øker oksygeninnholdet i blodet og hjelper å balansere pH-verdien i blodet.

Når det gjelder beinskjørhet, tenker vi gjerne at det er en naturlig konsekvens av å eldes, men det er ikke riktig. Vi mennesker, som er så perfekt skapt, har selvfølgelig organer og skjelett som er ment å vare livet ut. Vi tenker ofte at det er kalsium som skal til for å holde skjelettet sunt og sterkt, men magnesium er like viktig. Kalsifisering er derimot for mange en fellesnevner for mange av dagens sykdommer – hvis den forekommer i nyrene, får vi nyrestein, i blodårene rundt hjertet fører den til hjerteinfarkt, i hjernen fører den til slag.

Når vi tenker på hvor lite magnesium som er igjen i jordsmonnet, og dermed i grønnsakene vi spiser, er det lett å forstå at vi trenger tilskudd på både magnesium og andre vitaminer og mineraler. Det er rett og slett ikke fysisk mulig å spise nok mat til å få i oss alt vi trenger av næringsstoffer. Vi spiser og spiser, men blir syke av næringsmangel! Og selv om vi kan få tak i organisk mat som inneholder mer av alt det vi trenger, spiser vi som regel for mye ferdiglaget og for lite “ren” mat.  Vi kan også ha for mye kalsium i kroppen, og den hindrer opptak av magnesium. I tillegg virker stress negativt inn på magnesiumopptaket, og ikke minst, medisinbruk.

Så vi ligger kanskje ikke så veldig godt an, mange av oss.  Men det flotte er at det går an å snu denne tendensen! Det skal ikke mer til enn et godt tilskudd som flytende klorofyll til for å gi kroppen det den trenger av blant annet det livsviktige mineralet magnesium.

Flytende klorofyll
Helsegevinsten ved å ta klorofyll i flytende form er enorm. Det styrker blodproduserende organer, forebygger anemi og inneholder rikelig med oksygen i blodet. Klorofyll har også antioksydante egenskaper, og forebygger tette årer, hjelper ved sårheling, regulerer hormonbalansen, kroppslukt og fordøyelse. Og skal du ha en riktig detox for kroppen, bruk klorofyll! Er du bekymret over fysiske aldringstegn, kan klorofyll hjelpe da den har anti-aldring og anti-mikrobiale egenskaper, samt at den styrker kroppens immunforsvar. I tillegg er klorofyll fettoppløselig, og derfor et godt tilskudd ved slankekurer.

Hva er klorofyll?
For alle som husker naturfagtimen på barneskolen, så lyder fotosyntese og klorofyll kjent. Klorofyllet er det grønne pigmentet som absorberer sollys i plantene. Klorofyllet forandrer så solenergien i det som kalles fotosyntese, der plantene lager sin egen næring. Plantecellene oppbevarer sollyset og gir planten det grønne pigmentet som er så sunt for mennesket. Naturen har sin finurlige plan med alt! 

Klorofyllets molekylære struktur er usedvanlig lik hemoglobin som finnes i blodet vårt. Den eneste forskjellen er at menneskeblodets kjerne består av jern, mens klorofyllets kjerne består av magnesium. Denne unike egenskapen gjør at klorofyllet har samme funksjon i blodet som hemoglobin. Dermed hører ikke klorofyllet kun hjemme i naturfagtimen, men også i aller høyeste grad i fagbøker om ernæring. Eksperter har nå kategorisert klorofyll som super-mat!

Noen av de viktigste funksjonene
Klorofyll har den egenskapen at det fornyer røde blodceller og dermed regenererer kroppen vår. Klorofyll inneholder levende enzymer som renser blodet og øker oksygenopptaket. Den blodbyggende egenskapen gjør at klorofyll er rene medisinen mot anemi som jo forårsakes av for lavt nivå av røde blodceller.

Studier viser at klorofyll i stor grad forhindrer opptaket av skadelige giftstoffer i tarmsystemet. Klorofyllet og dets derivat klorofyllin hemmer fordøyelsen av procarciogener i kroppen, et stoff som omdannes til carcinogen dersom det fordøyes i tarmen. Carciogener kan ødelegge ADN og føre til kreft og hepatitt. Flere studier viser at klorofyll har preventive egenskaper i likhet med cellegift da det forhindrer mutasjon av kreftceller. Det er også påvist at klorofyllet kan redusere kreftsvulster.   

De antioksydante egenskapene i klorofyll er enestående, likeså dets høye innhold av vitaminene A, C, E, K og betakaroten. Disse effektive radikalene nøytraliserer skadelige molekyler og beskytter mot sykdommer forårsaket av frie radikaler. 

Studier viser at klorofyll og dets derivater hemmer dannelsen av bakterieinduserte inflammasjoner. Dette gjør klorofyll til et viktig emne i fremstilling av medisiner mot blant annet fibromyalgi og leddgikt.

Supermaten klorofyll fås kjøpt i enkelte helsekostforretninger og på nettet. Vær obs på sistnevnte da det finnes mange mangelfulle produkter på markedet. Se etter seriøse og anerkjente produsenter som for eksempel Natures Sunshine som har over 40 års erfaring med produksjon av kosttilskudd.