Lonja del Barranco i Sevilla

Den kjente tyrefekteren Fran Rivera har sammen med den like kjente radioprogramlederen Carlos Herrera åpnet et gourmetens Mecca i sentrum av Sevilla. Den fredede bygningen Naves del Barranco er gjort om til et trendy marked a la La Boquería i Barcelona. Her kan du gå fra bod til bod og nyte gastronomiens beste herligheter. Ja, du kan spise deg gjennom hele markedet!


Den vernede bygningen ble tegnet av selveste Gustave Eiffel i 1861. Den ærverdige bygningen av jernstruktur ligger langs med elven Guadalquivir og er siste post før Puente Triana, broen som fører over til bydelen Triana.

Markedet er nesten obligatorisk under et opphold i den andalusiske hovedstaden, for maken opplever man sjelden. Ved åpningen i fjor høst var det stor rift om plassene, da mange av de lokale restaurantørene viste sin begeistring for det nye konseptet. I alt er det 20 boder i markedshallen. Alle tilbyr de forskjellig type mat og drikke. Ingen får selge de samme produktene eller rettene. Her finner man boder med fisk og sjømat, skinke, olje, vin og cocktails, iskrem, kjøtt, ost, gryteretter, frukt, kaker, sjokoladefondue og mye mer. Vi lar vår elsk på blekksprut-boden. Her får man blekksprut i alle varianter, frittert, stekt, kokt. Nydelig galisisk blekksprut servert med kokte poteter, salt og olje, akkurat i denne rekkefølgen, er bodens mest populære rett. Den spises på sedvanlig vis med tannpirkere, og smaker aldeles nydelig akkompagnert av nabobodens hvitvin. Mat og drikke selges hver for seg i hver sin bod.  

Det syder av liv på markedet både på dagtid og på kveldstid. Om Andalucía har aldri så mye økonomisk krise, så er den forlagt og forglemt i Sevilla sentrum. Terrasser og barer er fulle, og det kan være vanskelig å få bord. Det gjelder også på Lonja del Barranco. Her finnes barstoler på rekke og rad med tilhørende bord. Alle er opptatt. Noen "henger" rundt boden de akkurat har kjøpt mat i, andre vandrer rundt og spiser mens inntrykkene tas inn. Selv om du ikke var sulten når du kom, og egentlig bare ville innta visuelt føde, så er det vanskelig å ikke la seg friste. Her er mye som vekker oppmerksomheten.

De aller fleste er vi utstyrt med 5 sanser: smak, lukt, hørsel, følelse og syn. Markedets filosofi er å vekke alle fem sansene, noe som bringer "tapeo" til nye høyder. Konseptet er genialt. Du kan utføre tapasrunden under ett tak, en smakebit fra hver bod!

Også markedets initiativtakere, som har konsesjon for å drive det i 25 år, spiser ofte middag her. Rundt hele fasaden finnes vindusdekor i form av tyrefektere. Også nevnte eier finnes i helfigur og markerer utgangen til terrassen. Her er ytterligere barstoler på rekke og rad med tilhørende bord. Fra terrassen er det utsikt over elven, Triana-broen og stedets chillout lounge med cocktail-servering. Det er en helt spesiell stemning her når kveldsmørket senker seg, lysene blir tent og chillout-musikk brer sine toner over stedet.


Fran Rivera og Carlos Herrera har ikke bare gjort stedet til et gourmetens Mecca, men også til et kultursted. Stadig holdes arrangementer i form av konferanser og lignende. Deres forbilde er "La Alhóndiga" i Bilbao. Duoen er langt på vei til å oppnå deres mål i så måte. Lonja del Barranco er et gourmetens og kulturens samlingspunkt i Sevilla. 

Kommentarer