På meksikansk vis

Farger, spicy krydder og musikk. Mexico-feberen er over oss som aldri før, men ofte er den ispedd litt Tex. Fusjonen er for så vidt spennende, der Mexico møter Texas i matveien. Ønsker du dog en ren meksikansk aften, så kan det være et vrient ønske. Dog finnes det enkelte steder som ivaretar den ekte meksikanske matkulturen. Restaurante México i Torrevieja er en av dem. Her får du akkurat hva du leter etter av farger, spicy krydder og musikk.


Helt ned mot sjøkanten i Torrevieja finner vi en idyll med 5-6 restauranter på rad. Alle med terrasser ut mot havet. En av dem er Restaurante México. Den fargerike fasaden stikker seg ut, glade farger som vi forbinder med den sør-amerikanske landet. Innehavere er det spansk-meksikanske paret Antonio og Mari Carmen, og kjøkkenet er 100% meksikansk.

Interiøret i restauranten er også fargesprakende. Taklampene er morsomme sombreros, servietter og duker matcher serviset med hver sin farge som representerer hele den meksikanske fargepaletten. Det lyder svak musikk over anlegget, alt fra Luís Miguel til tradisjonell mariachi. Mari Carmen ønsker velkommen. Hun er selv fra Mexico, og kan i detalj forklare hver eneste rett som serveres. Hun vil at vi skal prøve litt av hvert. Den ene småretten etter den andre finner veien til bordet, og innbyr til fest for sansene, fra det visuelle til duft og smak.

Starten på måltidet er nachos med guacamole. Avokadodippen er laget på huset. Den friske grønnfargen ser fristende ut, og smaken av fersk avokado er så avgjort det beste tilbehøret til de salte nacho-chipsene.

Den første retten vi får servert er frijoles charros, en bønnesuppe med fersk avokado og knuste nacho-skjell oppi. Deretter får vi tacos fritos. Ingen av rettene er krydret sterkt, for det spicy krydderet blir servert separat i form av sauser: salsa blanca, grønn tomatsaus og chilisaus. På den måten kan du få det akkurat så sterkt du vil.

Neste rett er chilaquiles. Dette er det vi for enkelhets skyld kan kalle enchilada, fylt med kjøtt og grønnsaker og deretter bakt i ovnen med tomatsaus og rikelige mengder ost. Den sprø overflaten setter en ekstra spiss på denne typiske retten.  Alle retter serveres med litt salat som dekorasjon. Kokken og innehaveren, Antonio, er nemlig fransk chef med 25 års erfaring i bransjen, og følger de franske tradisjonene med dekorering av rettene. Men ellers er selve rettene 100% meksikanske.

De to første rettene var bare innledningen, litt
snacks for å vekke appetitten. Nå kommer hovedrettene på rekke og rad. Kylling i grønn saus (salsa verde). Kyllingen er dandert med en mos av søtpotet (camote). Retten etterfølges av kylling i mole-saus. Mari Carmen kan fortelle at sausen er veldig typisk meksikansk og inneholder hele 40 ingredienser, deriblant kakaobønner og kanel. Sausen har sin historie som går tilbake til 1685 da en gammel nonne i Puebla uttrykte "Que bien mole, madre" for å bedømme sin medsøsters kokekunst. Sausen ble laget i anledning den nye biskopens ankomst, og fikk navnet mole.
 
Fajitas er et velkjent måltid blant nordmenn. Fajitas er en type pannekaker laget på mais som fylles med kjøtt og grønnsaker. Ved Restaurante México serveres pannekake og fyll hver for seg, slik at hver enkelt lager sin egen fajita med valgfri saus og sterkhetsgrad.

Ar tequila er et viktig innslag i meksikansk kultur er det vel ingen tvil om. Kanskje er du selv tilhenger av denne brennevinen i form av shotglass, men sjelden i form av en dessertkake. Retten heter tres leches da sausen, som kaken er
dynket i, inneholder kondensert melk, kremfløte og konsentrert melk toppet med tequila. Den søte smaken av kake og melk gir en interessant kontrast til den skarpe smaken av tequila, og desserten smaker definitivt bedre enn den høres ut.


Det er ingen fare for å gå sulten fra Restaurante Mexico. Matkartet byr på et hav av meksikanske retter. Gi deg i kast med kokkens anbefalinger, og du vil få den ekte meksikanske matopplevelsen du ikke vil finne noen andre steder.    

Kommentarer