Río Algar - eventyr i nærområdet

En fredelig søndags morgen. Skolefri. Barna kjeder seg, hva skal en finne på? Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å engasjere de små, og ikke trenger man å reise land og strand rundt for å finne det perfekte stedet. Nærområdet byr på mange eventyrlige plasser, som for eksempel Río Algar i Altea.



Altea kommune har virkelig gjort seg flid med anlagte gangveier langs Algar-elven. Vi parkerer ved idrettsanlegget i Altea. Over veien markerer tømmergjerder starten på turområdet, og skilt med piler viser vei. På den ene siden våtmyr og på den andre appelsinplantasjer. Det høye sivet svaier og rasler i vinden. Det har kledd seg i høstens farger, i forskjellige toner av rødt og gult. Det er et fredelig og vakkert landskap. En gresshoppe krysser gangveien i ett byks, mens rasling i sivet minner om at det her finnes både amfibier, slanger og fugler. Også plansjer langs veien forteller om stedets rike fauna.

Det lukter våtmark, og innimellom kan man høre vannet sildre. Dog er vegetasjonen så tett at man neppe ser mye til elven. Ved punkt 5 i gangveien kan man velge å fortsette oppover langs elven, forbi vannverket, eller ta runden nedover igjen på andre siden av elven. Vi velger det mest barnevennlige alternativet og legger inn et langt stopp helt nede i elvekanten. Her får barbente barneføtter kjenne leire mellom tærne når elven forseres fra bredd til bredd. Området er vakkert grønt, og et egnet sted for medbrakt mat og drikke. Ikke en sjel å se eller høre, bare endene som kvakker i samklang med den sildrende elven. En skulle tro en var langt ute på landet, men i stedet befinner vi oss på et eventyrlig sted rett utenfor Alteas stuedør der elven munner ut i Middelhavet.


Algar-elven starter i Sierra del Ferrer og renner 12,2 kilometer langs Bernia-kjeden og helt ned til havet. Vannet kommer fra Fuentes de l´Algar i Callosa d´en Sarriá og elvene Río Bolulla og Río Guadalest. Jo lengre ned mot havet, desto mindre vann. Dette fordi vannet går ut til de mange vanningssystemene som brukes til vanning av jorder og fruktplantasjer i Callosa, La Nucía og Altea.



Du kan gå langs elven helt opp til Fuentes d´Algar. Dette er en 20 kilometer lang rute. Vel fremme kan du bade i iskalde kulper og dusje i fossefall. Fuentes d´Algar er stedet der troper går hånd i hånd med ørkenlandskap, et sted som før var en hemmelig oase for lokalbefolkningen, men som i dag er en yrende turistfornøyelse. Den naturlige perlen har blitt en pengemaskin, men tross masseturisme og klingende mynt har den beholdt et snev av sin opprinnelige sjarm.      

Kommentarer