Gå til hovedinnhold

Valldemossa

Fjellkjeden Tramuntana strekker seg langs hele nordkysten av Mallorca. De smale fjellveiene fører deg gjennom flere små landsbyer verdt å utforske. Valldemossa er en av dem. Først og fremst har vi hørt om byen fordi den kjente amerikanske skuespilleren Michael Douglas satte byen på verdenskartet når han kjøpte sin landeiendom akkurat her. Men byen har mer å skryte av enn som så.


Valldemossa er en pittoresk liten fjellandsby med bare to tusen innbyggere, og et yndet mål for turister fra hele verden. Små butikker, bakerier og kaféer frister med lokale varer. Ensaimadas er en av bakverkene man simpelthen ikke kan utelate å prøve under oppholdet på Mallorca. Søtsaken er omtalt i skrifter fra 1700-tallet, og er den mest typiske matvaren på øyen. Bakverket fikk sin "denominación específica" i 1996, en vernet tittel som bekrefter dens autentisitet.

Byen er av arabisk opprinnelse, og oppkalt etter dens grunnlegger, en nobel maurer ved navn  Mussa. Bygningene i gamlebyen er fra middelalderen, men restaurert nesten i sin helhet på 1800-tallet i likhet med kirken.

Fotograferende turister er i hopetall, for byen er simpelthen veldig pittoresk med brostensbelagte gater og lave murstensbygninger. Smågatene er frie for biltrafikk, og bevarer dermed den fredelige landsbyidyllen. Bilen må settes igjen på tilhørende parkeringsplass et stenkast fra sentrum.

Byens aller største severdigheter er kirken og klosteret, Cartuja de Valldemossa, som ble bygget på 1300-tallet. Det var i dette klosteret Frederik Chopin og hans kone George Sand overvintret i 1838-1839. I løpet av denne vinteren komponerte Chopin sine Preludier Op. 28 og Sand skrev boken "En vinter på Mallorca". I La Cartuja kan man besøke "cellen" der de overvintret, bevart i opprinnelig stand. Chopin er uten tvil et trekkplaster for den lille fjellandsbyen, som har reist en byste til ære for den kjente komponisten på byens mest sentrale plass, bytorget. Bytorget, eller kirkeplassen om du vil, er full av historiske bygninger som i dag fungerer som små kaféer og souvernirbutikker.

I Valldemossa sentrum bevares huset der Santa Catalina Tomas ble født 1. mai 1531. Santa Catalina går under kallenavnet "La Beata" og var Mallorcas første helgen. Som 21-åring ble hun innlemmet i klosteret Convento de Santa Magdalena i Palma, som også ble hennes gravplass når hun døde 43 år gammel. Klosteret og graven er åpents for besøkende. I 1792 ble hun erklært hellig og i 1930 kanonisert til helgen. Santa Catalina pryder mange inngangspartier rundt om i Valldemossa.  


I dag er Valldemossa hjem for mange kunstnere som finner inspirasjon i de vakre omgivelsene og bybildet i seg selv. De siste tiårene har turismen blomstret opp og blåst liv i både kunsten og næringslivet i en av Spanias vakreste puebloer.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.