Chocolatería Valor i Altea

Sjokoladeprodusenten Valor er kjent for de fleste nordmenn. De er en av de største og eldste sjokoladeprodusentene i Spania. I tillegg til fabrikken har de også flere franchise sjokoladekafeteriaer. På strandpromenaden i Altea ligger en av dem. Her fristes det med små retter, konfekt og "nasjonalfrokosten" churros con chocolate.
Fasaden er ikke til å ta feil av - brune vegger kombinert med grønne møbler og den røde fargen i sjokoladeprodusentens logo. Store hvite parasoller gir ly mot solsteken på den store terrassen, og på de kaldeste dagene tilbys terrassevarmer og myke tepper man kan tulle seg inn i mens man nyter en god kopp med varm sjokolade. Det er sjokolade som er den røde tråden på menyen. Her finnes alle kombinasjoner med sjokolade, enten varm eller kald, fast eller flytende.


Det er kjølig i luften denne vintermorgenen, men solen sørger for lun temperatur i sofakroken ute på terrassen, kant i kant med promenaden og sykkelstien som er anlagt her. Sofagrupper og små kafébord blir fort fylt opp utover formiddagen. Sjokolade går aldri av moten, og både spanjoler og utlendinger er gjengangere ved kaféen.

Chocolatería Valor i Altea er en familiebedrift, drevet av fire familiemedlemmer. Leonor Navarro har sammen med ektemannen Arturo Labrada det daglige ansvaret for kaféen. Begge har de lang erfaring fra restaurantbransjen etter ti år i Terra Mítica. Paret gikk lenge med ønsker om å starte noe for seg selv, og sjokoladekafé sto høyt opp på listen. For to år siden gjorde de drøm til virkelighet og åpnet Alteas første sjokoladekafé.

- Vi har mange faste kunder - flest spanjoler på morgenen, mens utlendingene som oftest kommer utover ettermiddagen, sier Leonor. Hun forteller litt om Valor-konseptet og hvilke kontroller og rutiner som er pålagt hver enkelt serveringssted for å sikre at kunden alltid skal få beste mulig kvalitet og service.

- Valor foretar jevnlige kontroller hver tredje uke. Vi er pålagt å datomerke alle matvarer og bytte den flytende sjokoladen hver tredje dag, sier Leonor om noen av rutinene de er pålagt. Selv understreker hun det strenge renholdet i kafé´en, og bedyrer at stedet er pinlig rent. Selv på churrospannen tillates ikke en eneste oljeflekk. Og det kan bekreftes av undertegnede - intet smuss rundt gryta. Valor i Altea har fått kjedens pris for beste renhold.


Vi tar en rask kikk på menyen, en meget innbydende sådan. Sjokoladen går, som sagt, som en rød tråd gjennom hele matkartet. Ja, det er faktisk et matkart, for i tillegg til sjokolade finnes blant annet lakseruller og tunfisksmørbrød. Ingenting skal være uprøvet, så vi bestiller lakserull, croissant med frukt og sjokolade, og selvfølgelig churros con chocolate. Valor er kjent for sine churros, som er større enn normalen. Andre steder blir den tykke smultbaksten kalt porros, men ved Valor er dette standard churros. Og den flytende sjokoladen er himmelrik. Churrosen skal dyppes i sjokoladen, og det som blir igjen av sjokolade spises med skje. Du kan også velge gourmet-sjokoladen til Valor. Da får du en kombinasjon av fire forskjellige sjokoladevarianter fra hvit til oransje, brun og svart.


Lakserullen er også et smakfullt innslag i menyen, der laks kombineres med asparges. Kombinasjonen er uvant, men veldig god. Croissant er godt i alle varianter, også med Valors frukt og sjokoladefyll. Chocolatería Valors meny passer godt til frokost, til lunsj og til kvelds. Eller ønsker du bare å ta en kaffe en formiddag, er dette også fullt mulig. Som alle andre produkter er også kaffen ved Valor av høyeste kvalitet. Ved Valor får du kvalitet for en rimelig penge.


Inne på Valors kafé finnes vi også et sjokoladeutsalg. Her er hylle opp og hylle ned med sjokolade, montere byr på håndlaget konfekt og bombones. Her kan du lage din helt egen konfekteske basert på eget ønske og valg av konfektbiter. Du kan selv velge antallet da de har esker i forskjellige størrelser. Den søte esken med egenkomponert innhold er den perfekte gave ved alle anledninger.

Kombiner en kopp sjokolade med en aldri så liten julehandel ved Chocolatería Valor i Altea. Her finner du garantert noe som faller i smak både hos deg selv og en heldig gavemottaker.