Gå til hovedinnhold

Sa Calobra


Tramuntana begeistrer den reisende. Nye steder og opplevelser rundt enhver fjellknaus. Eller nedenfor for den saks skyld. Sa Calobra er ett av de få stedene i fjellkjeden som har tilgang til Middelhavet. Helt nede ved kysten, etter smale veier og 800 svinger, ligger Sa Calobra omringet av høye fjelltopper, krystallklart vann og en godt trafikkert havn.


Dersom man velger å nå Sa Calobra med bil, anbefales det å reise om morgenen for å unngå møtende trafikk. Turistbussene kjører nedover om morgenen og oppover på ettermiddagen, og du vil helst ikke møte en turistbuss på vei ned. Veiene er smale og svingete, så svingete at veien slår knute på seg selv med en 360 graders sving. Derav navnet slipsknuten. Alternativet er å ta båten fra Sóller, som går flere ganger om dagen.

I 2003 ble Sa Calobra erklært naturmonument av den baleariske regjeringen tatt i betraktning stedets flora og fauna som teller hele 300 arter. Det er også her man finner elveutmunningen Torrent de Pareis. Gjennom tusenvis av år har vannet gravd seg gjennom fjellsprekken og dannet opp til 200 meter høye fjellvegger på begge sider av elven i det den renner ut i Middelhavet. Stedet er som et naturlig auditorium, og hver sommer holdes konserten "Concert de Sa Calobra" her. I 2011 ble elveutmunningen brukt som scene for innspillingen av den amerikanske filmen Cloud Atlas med Tom Hanks i hovedrollen.

Sa Calobra er en turistattraksjon med aktiv trafikk i havnen. Båtene går i rute mellom Sa Calobra og Sóller flere ganger om dagen. Turister strømmer på i stort antall. Byen er godt tilrettelagt for turister med souvernirbutikker, spisesteder og restauranter. Prisene er også deretter, men bare å oppleve stedet er verdt hver eneste euro du lures for i de små butikkene. Det er flere gode spisesteder på Sa Calobra. De ligger alle på rekke og rad helt nede i havnen, og byr først og fremst på sjømat som stedets spesialitet. Her kan man godt proklamere for kortreist mat direkte fra Middelhavets sydende spisskammer til spisestedets velduftende gryter.

Som ved mange av Mallorcas strender og bukter, er også vannet ved Sa Calobra krystallklart. Her bades det i havnen side om side med turistfergen. Vannet er roligere her enn ved elveutmunningen der bølgene gjør badingen utrygg. Stranden ved elveutmunningen vender begge veier, både innover mot elven og ut mot havet, og er godt besøkt av badegjester og turister. Svært få steder byr på en natur som den du finner akkurat her, midt i en av Tramuntanas dype kløfter dannet gjennom tusenvis av år.   

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.