Gå til hovedinnhold

Santuario de Lluc på Mallorca - pilegrimenes valfartssted

Midt i fjellkjeden Tramuntana På Mallorca, på 400 meters høyde, finner vi et av de helligste steder i Spania. Lluc-klosteret er pilegrimenes valfartssted.
Etter smale svingete fjellveier som snorer seg gjennom Mallorcas fjellkjede Tramuntana, kommer vi frem til pilegrimenes mekka. Det ligger en eim av grill i luften. Her er anlagt grillplass for de besøkende ved klsteret. Et par restauranter ligger også på området og frister med dagens meny.

Til tross for populær turistdestinasjon, hviler en ro over området. Så og si ingen biltrafikk, og en dempet stemning inne nfor klosterets murer. En nydelig hage omkranser det gedigne klosteret. En kafeteria finner vi også her. Og en liten souvernirbutikk ligger vegg i vegg med hemsene som ligger på rekke og rad og som brukes av pilegrimer. Man kan også leie rom inne i selve klosteret. Her finnes 81 rom og 39 leiligheter med eget kjøkken.

Historien
El Santuario de Santa María de Lluc stammer fra det latinske ordet Lucus som betyr hellig skog. Klosteret er Balearenes helligste tilfartssted for pilegrimer fra hele verden. Dette er nemlig jomfru Virgen de Lluc sitt hjem. Hun er ingen hvilken som helst jomfru, men Mallorcas skytshelgenen og går under kallenavnet “La Morenita” (den mørke Jomfru) grunnet sin mørke hud. Foruten denne, finnes det kun to svarte jomfruer til. Den ene er Virgen de Montserrat i Barcelona og den andre er Virgen de Candelaria på Tenerife. Ved klosteret står en statue av den mørke jomfruen, en statue som ble funnet ved klosteret av en prest i 1230.

Pilegrimstur
Det er mange måter å komme seg til det hellige stedet: med bil, med sykkel eller til fots. Flere tusen velger det siste alternativet. Hvert år arrangeres det nemlig en omfattende pilegrimsferd til Lluc kalt “Marcha des Güell a Lluc a peu”. Rundt 50.000 pilegrimer deltar hvert år på fotturen som starter i Palma og går alle de 48 kilometerne opp til Lluc-klosteret.

Stedet har i flere århundrer blitt regnet som hellig. Det første kapellet ble anlagt her allerede i 1268, men historien går helt tilbake til bronse- og jernalderen. Funn viser at stedet der klosteret er bygget, tidlig var bebodd. Flere huler i området viser tegn til tidligere bosetninger, som for eksempel hulen “Cometes des Morts” (de dødes kometer). Her ble det funnet menneskerester i trekister, som nå kan ses i klosterets museum.

På maurertiden tilhørte fjellområdet Al-Yibal. Grunnet sin bortgjemte beliggenhet, klarte de å holde kristne unna helt frem til 1232 da Kong Jaime I gjenerobret Balearene. I 1707 ga Kong Carlos III av Østerike Lluc-klosteret tittelen “Capilla Real” (kongelig kapell), og i 1962 erklærte Pave Johannes XXIII klosterets kirke, der bildet av Jomfru Santa María de Lluc finnes,  for “basilica menor” (liten basilika). Fra slutten av det 19. århundre ble ansvaret for vedlikehold og kontroll av klosteret overlatt til Misioneros de los Sagrados Corazones. Vedlikeholdet omfatter også den botaniske hagen som ble anlagt der i 1956, dog ser den i dag ut til å være overlatt til Guds hender da den bærer preg av å trenge litt menneskelig stell og omtanke. Små stier bringer deg inn i en tett beplantet hage med elver og små fall, men også her er det først og fremst roen som råder.  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.