Gå til hovedinnhold

Zaragoza

Langs Ebros bredder finner vi Aragóns største by, hovedsete for FNs Water for Life 2005-2015. Den har sine egne Twin Towers, huser to katedraler og feirer Pilar hvert år.


Zaragoza er den femte største byen i Spania etter Madrid, Barcelona, Valencia og Sevilla, og huser halvparten av Aragóns innbyggere (innbyggertall av 2014: 666.058). Med sin strategiske plassering, 30 mil fra Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao og Toulouse, har Zaragoza alltid vært et referansepunkt på Europa-kartet opp gjennom alle tider. Zaragoza ligger langs Ebros bredder, den nest største elven i Spania etter Tajo. Av alle elver som munner ut i Middelhavet er Ebro den nest største etter Nilen. Elven er et symbol i den aragonesiske byen, og som souvernir fra reisen kan du kjøpe med deg steiner fra Ebro-elven. De er dog spiselige sukkertøy, men ser unektelig ekte ut.

I 2008, hundre år etter den spansk-franske utstillingen i 1908, var Zaragoza vertsby for verdensutstillingen Expo Zaragoza 2008 med vann som fokus. Utstillingen registrerte 5.650.941 besøkende, flesteparten spanjoler. Svært få utlendinger la turen innom verdensutstillingen, noe som ble et nederlag for arrangementet som huset 35 ulike nasjoner. Utstillingen, som varte i tre måneder, ble en økonomisk fiasko med 600 millioner euro i tap. Interessen for å kjøpe bygningene i ettertid har vært lavere enn forventet, og mesteparten av bygningene står i dag tomme. Byens rettsinstans ble flyttet hit for å lette litt på de røde tallene.

Byens opprinnelse
Byens navn stammer fra det romerske navnet Caesaraugusta etter keiseren Cesar Augustus i år 14 før Kristus. Byens opprinnelse går helt tilbake til iberertiden 300 år før Kristus, og ble da kalt Salduvia. Det er gjort arkeologiske funn i byen som bekrefter historien. Små mynter fra iberertiden bærer navnet Salduvia. Areologiske funn viser at byen har hatt alle typer bosetninger opp gjennom tidene.

Turismen er en stor inntektskilde for Zaragoza. I 2010 var Zaragoza den sjette byen i Spania med størst turisme. Turister strømmer til langsveisfra for å se byens største monument Pilar-katedralen, Catedral-Basílica de Nuestra Señora de El Pilar. Katedralen er det største barokktempelet i hele Spania. Den er åpen for besøkende. Her kan du se det spektakulære hovedalteret laget av Damián Forment, korbenkene fra 1600-tallet og det hellige kapellet laget av arkitekten Ventura Rodríguez i 1750. Men noe av det mest spektakulært er de store freskene av Goya som finnes i katedralen. Virgen del Pilar feires hvert år med en stor folkefest 12. oktober.

Zaragoza er byen som kan skilte med to katedraler. La Catedral del Salvador (La Seo) er nylig restaurert. Katedralen har en blanding av stilarter fra romersk til gotisk og barokk. Den ble bygget på ruinene av en arabisk moské, som i sin tid igjen ble bygget oppå ruinene av et romersk tempel. Alterutspringet, kirkeskipets tårn og muren Muro Mudéjar er alle erklært verdensarv av Unesco. Katedralen huser en rekke store kunstverk som det gotiske hovedalteret, orgelet, koret, en rekke rennesanse- og barokk-kapeller, samt Museo de Tapices. Dette er et museum som viser kleder og tepper opp gjennom århundrene. Museet er i besittelse av en samling på 63 kleder fra 1500- til 1700-tallet, hvorav 23 blir utstilt. Noen av kledene er fra Aragóns kongehus.

Palacio de la Aljafería er en arabisk bygning som var palasset til maurerkongen Al-Muqtadir på 1100-tallet. I ettertid ble det også brukt av Aragóns konger Pedro IV el Ceremonioso og Fernando el Católico. Etter en omfattende utbygging, brukes palasset i dag som Aragóns rettshus, Cortes de Aragón.

Broen
Like bak Pilar-katedralen finner vi den berømte steinbroen som går over Ebro. Byggingen av broen startet i 1401, men allerede på romersk tid fantes en bro her. Den romerske broen ble ødelagt i 827-828 og senere gjenoppbygget av Abderramán II i 839. Dagens steinbro er 225 meter lang og hviler på syv buer. Steinen som er brukt kommer fra pavens steinbrudd i Burrén-fjellet, mellom puebloene Fréscano og Grisén. Opprinnelig hadde broen flere tårn, men disse ble revet i 1906. Opp gjennom det forrige århundret har broen gjennomgått diverse reparasjoner og utbedringer, og har blant annet blitt utsmykket med fire løver i bronse laget av skulptøren Francisco Rallo.

World Trade Center

Foran kjøpesenteret GranCasa finner vi tvillingtårnene World Trade Center Zaragoza som ble bygget som et 60.000 kvadratmeter stort forretningskompleks ferdigstilt i 2008. Komplekset består av to 19 etasjers tårn som ruver 85 meter over bakken. Her finnes kontorer, messelokaler, møtelokaler og et fire stjerners hotell. Kjente selskaper som Adidas, Deloitte og Movistar har sine kontorer her. Tårnene er de høyeste bygningene i Zaragoza etter tårnet til Telefonica som er 100 meter høyt (114 med antennen), tårnene til Pilar-katedralen som måler 95 meter og tårnet på Seo som måler 90 meter. Twin Towers måler det samme som vanntårnet Torre del Agua på området til verdensutstillingen.

Opel, Bosch og Siemens
Zaragoza er den fjerde byen i Spania med mest økonomisk aktivitet, først og fremst takket være Opel (General Motors) i Figueruelas, en industriby i utkanten av Zaragoza. Her finner man også Bosch, Siemens og Balay som produserer hvitevarer, CAF som produserer jernbanematerialer, Pikolin madrasser, Lacasa sjokolade, Hispano- Carrosera busser, Leci Trailer og Zaragozas ølprodusent Ámbar, for å nevne noen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.