Almuñecar

Almuñecar er en av Granadas kystkommuner med 30.000 innbyggere, et tall som tredobles i sommermånedene. Almuñecar ligner mye på vårt eget Albir - kaféer på rekke og rad langs strandpromenaden, små hoteller, chiringuitos på stranden...Men det Almuñecar kan skilte med, og som skiller seg fra Albir, er et vakkert festningsverk på klippen ut mot havet.


El Castillo de San Miguel er et arabisk fort beliggende på klippen ved enden av bystranden. Før i tiden bredte festningsverket seg også over de nærliggende skjærene rett ut i vannet, men i dag ligger moderne boligblokker helt ned i vannkanten som et hinder for det som en gang var et helhetlig murverk.

En kan kjøre bil helt opp til borgen, eller parkere nede ved papegøyeparken "Loro Sexi" (ja, den heter det, og den ligger i Calle Bikini) og ta oppstigningen til fots. Sistnevnte er nok enklest med hensyn til parkering, for på toppen av klippen er det dårlig med plass. Byen har vokst seg helt inn til slottsmurene, bygatene er smale og parkeringsplassene så og si ikke-eksisterende. Den store tredøren inn til fortet står åpen og ønsker velkommen til et historisk innblikk i livet ved fortet. Inngangsbilletten koster 2,50 per person og inkluderer også et besøk ved byens historiske museum.

Det som umiddelbart slår meg er de forskjellige formene på tårnene. Noen er runde, andre trekantede og firkantede. Ut fra plansjer og skriftlig informasjon, ser det ikke ut til å være noen god forklaring på akkurat dette annet enn kongens personlige smak. Både tårnene og vannbrønnen ble bygget under Kong Carlos I i middelalderen. Ennå kan man se ruiner av gamle arabiske bad. Man kan tydelig se kanaler der vannet rant. Også ruiner av en stor moske finnes her. Men begge deler, og store deler av borgen, ble hardt skadet under Napoleonskrigen i perioden 1808-1814. I 1812 ble borgen okkupert av franske soldater, noe som gjorde standen enda verre. Etter mange bombeangrep fra den engelske flåten, ble borgen frigitt. Borgen ble senere brukt som den lokale gravplassen, noe som gir svar på de tre gravstenene som fortsatt står på plassen ved borgens tidligere keramikkfabrikk. Det er kun ruinene som gjenstår etter keramikkverkstedet, men noen av arbeidene er utstilt i glassmontere.

Midt oppe på plassen er det bygget et museum som viser modeller av borgen slik den fremsto under arabisk styre. Her ser man tydelig hvordan fortets murer gikk langt utover skjærene rett ved bystranden. Også gjenstander fra tidenes morgen er utstilt i store glassmontere. Her får vi også kjennskap til historien om fortets fengsel. Ute på plassen finnes et sylinderformet juv på 7 meter dekket med gitter. Her ble fangene kastet ned, og noen ble forglemt. Under restaureringsarbeider i moderne tid ble benrester av en fange funnet. De fant skjelettet sittende rettet mot Mekka og med jernlenker rundt anklene. Titter du oppi juvet, gjennom gitteret, så ligger både benrester og hodeskalle fortsatt der. Jernlenkene til den mauriske fangen ligger utstilt i en monter inni borgen.

Borgen ble erklært kulturhistorisk minne i 1931. Fortsatt foregår restaureringsarbeider for å bevare den gamle borgen i opprinnelig stand.


Utsikten fra borgen er fantastisk med strender og bakenforliggende fjellområder. Den døsige strandpromenaden er ikke like døsig om en måneds tid. Byen tiltrekker seg turister fra fjern og nær. Mens nordmenn inntar Albir, inntar svenskene Almuñecar. Og borgen er en selvsagt post på en oppdagelsesreisendes turistprogram.     

Kommentarer