Hulene i Nerja

En av de mest kjente hulene på fastlands-Spania er Cueva de Nerja i Málaga. Hulen er 35.000 kvadratmeter stor og huser verdens største stalagtitt og verdens eldste hulemalerier som kan dateres 42.000 år tilbake. Hvert år besøker 450.000 turister den kjente hulen.

Hulen er naturligvis flere millioner gammel, men ble først oppdaget ved en tilfeldighet i 1959. En gruppe på fem ungdommer fra Nerja la turen til hulen 12. januar 1959 for å fange flaggermus. Hulen var kjent som "La Mina". Ved mørkets fall kunne man observere hvordan store flokker av flaggermus fløy ut av hulen. Ingen visste da hvor stor hulen egentlig var inntil ungdommene undersøkte den nærmere. Inngangen var smal og full av stalagtitter som sperret veien. Dagen etter, utstyrt ved verktøy, klarte de å komme seg gjennom de første hindrene. Hulen viste seg å være enorm. Det skulle vise seg at ungdommene ikke var de første til å oppdage hulen, da de fant skjeletter og keramikkrukker. Ungdommene fortalte familien om funnene. Tre måneder etter fikk ungdommene følge av en lege og en fotograf hvis bilder ble trykket i lokalavisen "Sur" dagen etter. Cueva de Nerja ble raskt verdenskjent. Utforskningen av hulen fortsatte, og nye seksjoner ble avslørt. Arkeologiske utgravninger ble foretatt, og i 1960 ble hulen åpnet for publikum.
 25.000 år før KristusSkjelettfunnene i hulen viser at den var bebodd fra 25.000 år før Kristus og opp til bronsealderen. Hulemaleriene er fra steinalderen. I rundt 4000 år, fra 25.000 år før Kristus, ble hulen i perioder brukt av mennesker. I periodene da hulen var ubebodd, ble den brukt av hyener. Ved 21.000 år før Kristus bodde det mennesker her året rundt, og antallet var større. Hulemaleriene fra perioden viser at menneskene her var jegere. De viser også at pinjekjerner og snegler var en del av dietten. Rundt 4500 før Kristus ble hulene brukt for dyrehold og produksjon av keramikk. Omlag tusen år senere ble tekstiler og mer avansert keramikk produsert her. Deler av hulen ble i samme periode brukt som gravkammer, derav ungdommenes makabre funn i 1959.     TuristattraksjonOmrådet rundt hulen er godt tilrettelagt med parkeringsplasser, spisested og souvernirbutikk. Et lite tertit-tog kjører turister opp til hulens inngangsparti. På plassen utenfor huleinngangen står et monument til ære for ungdommene som oppdaget Nerjas viktigste historiske skatt. I hulen kan du få guidet omvisning eller gå på egenhånd. Lange gangstier med piler og dunkel belysning viser vei. Stalagtitter og stalagmitter danner fantastiske formasjoner. "Gran Columna" er verdens største stalagtitt som går fra tak til gulv med 35 meter i høyde og 18 meter i omkrets.
 Hvert år arrangeres en festival for dans og musikk i hulen. Da blir hulen fullsatt med 800 besøkende. I fjor ble festivalen gjestet av blant annet David Bustamante, Pablo Alborán og Carlos Baute. Også i år er det store navn på programmet. For mer informasjon om festivalen, se http://www.cuevadenerja.es/festivales/2016/index.html. Opprinnelsen til festivalen dateres tilbake til åpningen av hulen i 1960 da Málaga symfoniorkester, sammen med balletten "Le Tour de Paris", sørget for underholdningen. Siden har festivalen blitt en tradisjon. Store navn som Montserrat Caballé og José Carreras har opp gjennom årene opptrådt her.
Arrangementet inngår i Plan Nacional de los Festivales de España.    



Kommentarer