Moraira

Moraira er Teuladas strandsone, akkurat som Albir er Alfaz del Pis kyststripe. Byen ligger i Marina Alta, og er en rolig liten turistby som er verdt å besøke.


Teulada Moraira har 15.000 innbyggere, hvorav over 60% er utenlandske; stort sett engelskmenn og tyskere. Selve bykjernen ligger i Teulada, fire kilometer inn fra kysten. Moraira er kyststrekningen der det er først og fremst sol og bad som gjelder i tillegg til kulinariske opplevelser. Hele "stripen" har en rekke serveringssteder å by på. Bystranden La Ampolla er av sand og er godt besøkt i sommermånedene. Her går en liten elv som er barnas favoritt. Over elven er det bygget to små broer av tre som forbinder stranden med paseoen. Resten av kyststrekningen byr på ville og vakre stenformasjoner og klipper. Noen av dem blir også brukt til bading, dykking og fisking.

Castillo
Midt på strandpromenaden finner du Castillo de Moraira, bygget på 1700-tallet og fullstendig restaurert i 1980-årene. På fasaden henger flere våpenskjold. Over hovedinngangen henger ett fra det kongelige hoff (Borbones) datert 1742, trolig det året bygget sto ferdig. Man vet med sikkerhet at bygget var under konstruksjon i 1741, slik det fremkommer i et brev til guvernøren i Valencia der ordføreren og styret i Calpe ba om at byen måtte få et festningsverk. Byen ble nemlig stadig angrepet av berbiske pirater. I tillegg til å plyndre og ødelegge kysten, inntok piratene også selve byen Teulada. Fortet var i bruk helt opp til midten av 1800-tallet, noe som avkrefter den tidligere teorien om at engelskmennene ødela fortet på begynnelsen av 1800-tallet. Grunnen til at dette kan tilbakevises er at materialer fra fortet ble brukt til byggingen av kirken i byen i 1875 til 1878. Også andre bygninger ble oppført med materialer fra fortet.    

Historien
Teuladas historie kan dateres helt tilbake til bronsealderen, basert på funn gjort i området. Både romerne og maurerne hadde bosetninger her. Sistnevnte gruppe ble drevet ut ved de kristnes gjenerobring i det 13. århundret. Mens Teulada var et maurisk jordbruksområde, var Moraira et havneområde man ikke med sikkerhet kan si var bebodd. I perioden 1270 til 1280 ble Teulada og Moraira innlemmet i Kongeriket Aragón. Omlag hundre kristne bosatte seg her etter at maurerne ble drevet vekk. I 1386 ble Teulada en selvstendig kommune med 300 innbyggere. Etter den siste jarlen av Denia og hertugen av Gandías død, på 1400-tallet, ble Teulada en Villa Real (under kongens styre). I ettertid ble Teulada styrt av Palafox-familien, som var markeser av Ariza. De ble titulert som Señores de Teulada frem til 1800-tallet.

Epidemi og turisme

I begynnelsen av 1900-tallet ble vinrankene i området rammet av filoxera-parasitten, og økonomien ble som følge hardt rammet da hovedinntekten til de lokale jordbrukerne kom fra dyrking av Moscateldruen. Konsekvensen ble masse-emigrasjon til Nord-Afrika og Amerika. Befolkningstallet tok seg ikke opp igjen før på 1960-tallet. I løpet av de neste to tiårene gjennomgikk byen en økonomisk, demografisk og sosial transformasjon med den økende turismen. Morairas fiskevirksomhet gikk tilbake til fordel for turismen som i dag er den største inntektskilden i kommunen.   

Kommentarer