Fyr med ny pasarela

En liten avstikker midt mellom Gran Alacant og Santa Pola på N-332, fører deg ut i et naturområde der en lang vei skjærer seg gjennom landskapet og ut mot havet. I enden av veien finner vi El Faro de Santa Pola med sin nye moderne utkikkspost.

Varmedisen står fra asfalten og gjør horisonten uklar. Veien er akkurat bred nok til møtende trafikk. Ti centimeter grus på hver side er sikkerhetsstripen som går langs hele strekningen, dog er det ingen overhengende fare for uhell da landskapet er flatt og oversiktlig. Langt der ute står dagens mål, fyret i Santa Pola med sitt nye utkikkspunkt.

Den nye utkikksposten, La Pasarela, ble bygget i fjor. Broen henger over skrenten. Under oss er det folkeliv på de kilometerlange strendene, Los Arenales. Og Tabarca ligger rett fremfor oss. Båter går i skytteltrafikk mellom Santa Pola og piratøya. På en klar dag kan også skimtes Cabo Cervera i syd og Calpe-klippen i øst. Her oppe på klippen er tempoet bedagelig, kun måkeskrik og en og annen turist. Hele området er lagt til rette med gangveier og benker. Området inngår i den kommunale planen som omfatter anlegging av sykkel- og gangstier i Sierra de Santa Pola, et rutenett som forbinder Santa Pola med Gran Alacant. Og rutenettet og utkikkspunktet ser ut til å bli benyttet. Turister, mange av dem franske, finner veien ut hit denne solfylte formiddagen før varmen blir uutholdelig. Det er ikke lenger fyret i seg selv som er attraksjonen, det er den nye "pasarela"´en som ble innviet i fjor. Den 70 meter lange broen er laget av rustfritt stål, og henger på det meste 8,5 meter utenfor klippekanten. Gulvet består av smårutet gitter som gir deg utsikt rett nedover den stupbratte klippekanten. Broen er ikke for de lettskremte, men du verden for en utsikt.

Som sagt så kommer fyret litt i annen rekke etter at utkikksposten ble anlagt. Enten du er på tur i området eller ønsker å nyte utsikten, så har du fyret alltid i ryggen. At kommunen har valgt å stenge det av med store gittergjerder gjør ikke saken noe bedre. Men til tross for sin utilgjengelighet har det en historie å fortelle. Fyret ble bygget i 1858 oppå et gammelt vakttårn fra 1500-tallet, kalt Atalayola. Fyret rager 15 meter til værs på klippen som i seg selv rager 152 meter over havet. Lyset fra fyret kan ses hele 16 nautiske mil unna. Det har på ingen måte utspilt sin rolle og sørger fortsatt for å holde båter på rett kurs.


Kommer du med bil eller motorsykkel er det kun én vei ut til fyret. Langs N-332, på strekningen mellom avkjøringen til Gran Alacant og avkjøringen til Santa Pola, går det en liten stikkvei ut mot havet. Stikkveien er skiltet med "Faro de Santa Pola". Deretter er det bare å følge veien til den stopper rett utenfor fyret og den nye attraksjonen.      

Kommentarer