Ricote-dalen i Murcia


Ricote-dalen, El Valle de Ricote, i Vega Media del Segura nord i Murcia-regionen, er som en grønn revne i det ellers så tørre landskapet. Her er Segura-elven på sitt bredeste og fulleste, omringet av de åtte landsbyene Abarán, Archena, Blanca, Cieza, Ojós, Ricote, Ulea og Villanueva del Segura.

Ricote var det siste området med moriscos (maurere som ble tvunget til kristendommen) i hele Spania. Her ble moriscos´ene drevet vekk så sent som i 1614. De ble sendt bort med båt fra Cartagena til Mallorca og Berbería (kysten av Nord-Afrika). De etterlot seg dyrket mark, og da som nå var Segura-elven en viktig kilde til liv og grøde. Vannet gir også i dag grobunn for avlinger både lokalt og til avstedsliggende områder som får vannforsyning via de mange vannkraftverkene i dalen. Noen av vannkraftverkene er fortsatt i bruk, men mange er lagt ned.

De åtte byene

Vi kjører langs elven. Det er frodig og grønt, og vannet klart. Stadig skilting med "casas rurales" viser at økoturisme er populært i denne dalen. En bro fører oss inn til den lille landsbyen Blanca. Under broen er badelivet i full gang. Ungdommer boltrer seg i vannet mens en gruppe pensjonister vasser opp gjennom elven, fem mann i bredden - elven er på sitt bredeste i dette området.

Blanca er en bitteliten landsby med 1300 innbyggere. Byen er opprinnelig en maurerby, og ble i gamle skrifter fra 1281 omtalt som Negra etter fargen (svart) på steingrunnen i byen. Navnet stammer fra da prins Sancho i 1281 lovte å donere byen til Santiago-ordenen som takk for deres støtte i forbindelse med uoverensstemmelsene mellom Sancho IV de Castilla og hans far Kong Alfonso X. Kongeriket Murcia ble innlemmet i kongeriket Castilla som følge av Alcaraz-traktaten av 1243. Skrifter fra 1383 viser at byen på det tidspunktet hadde skiftet navn fra Negra til Blanca. Skriftene er et dokument datert 18. oktober 1383 der Martín Alfonso de Valdivieso, på vegne av kongeriket Murcia og Hertug Carrión, ber om at en maurer fra Blanca skal fratas sitt jordvirke i Valle de Ricote, på et område festet av en jøde i Elche.

Mirador Alto de Bayna

I 2004 fikk byen sitt nye moderne utkikkspunkt, en pasarela av metall som henger over byens høyeste punkt med utsikt over Río Segura, embalse de Azud, Parque de las Cuevas og Blanca. Fra broen ser man også rett over på Castillo de Blanca, byens mauriske fort erklært vernet kulturskatt. Fortet ble bygget på 1200-tallet, og befinner seg 223 meter over havet. Kun tre av fortets tårn står igjen.

De åtte landsbyene i dalen har alle sine attraksjoner og særegenheter de er kjent for. Landsbyene Ricote og Ojós har hatt lite utvikling de siste årene og turismen uteblir. Dog er Ricote er kjent for sin gastronomi. El Sordo er den mest kjente restauranten i byen. Den ble åpnet i 1917, og i dag er det fjerde generasjon som driver stedet. Restauranten har fått et kraftig ansiktsløft, og har gått fra å være en landsbys taverna til en totalt malplassert luksusrestaurant like folketom som byen. Maten er det ingenting å si på, tvert om, men konseptet passer bedre i en storby enn i en liten landsby i Ricote-dalen. Prisleiet er også på en hovedstads nivå.

Archena er byen der du finner mye industri, men også der du finner naturlige kilder og spa-anlegg. Kildene ble flittig brukt i romertiden, og utgjør i dag selve grunnlaget for byens turisme.

Ulea og Villanueva i syd har valgt å fylle på kommunekassen ved å selge store jordbruksområder til utbyggere, som i løpet av de neste årene vil anlegge store urbanisasjoner i det idylliske området.

Cieza i nord er hovedstaden i Vega Alta del Segura. Byen har 35.115 innbyggere (siste telling 2015), og er den sjette største i folketall etter Murcia, Cartagena, Lorca, Molina de Segura og Alcantarilla. Cieza er kjent for sin påskefeiring og feiringen av San Bartolomé. Byen har også en lang historie med store arkeologiske funn og utgravninger, hvorav den største er Medina Siyâsa, den arabiske byen. Her finner man et stort utgravet område med arabiske ruiner.

Abarán
I Abarán finner man fire av de syv vannmøllene som fortsatt er i drift i Murcia. Den største av dem alle er La Noria Grande de Abarán. Rundt møllen er det bygget et parkanlegg for å gjøre området mer attraktivt. I tillegg til møller kan byen skryte av flere turistattraksjoner som Iglesia de San Pablo, Ermita de San Cosme og San Damián (byens skytshelgener) og Santuario de la Virgen del Oro bygget til ære for byens jomfruhelgen.

Friluft
I hele Ricote-dalen praktiseres friluftsaktiviteter som rapellering, rafting, sykling, klatring og gåturer. Det reklameres for aktiviteter i hele dalen, og enkelte selskaper har spesialisert seg på spennende utflukter og aktiviteter i den frodige naturen i dalen. Når det gjelder overnatting er det rurale overnattingssteder som gjelder.

Her er noen aktuelle linker til overnatting og aktiviteter:

http://www.blancaturiocio.es/
https://www.escapadarural.com
http://www.toprural.com/

Kommentarer