Vinfestivalen i Haro


Barrio de la Estación i vinbyen Haro (i Rioja) er åsted for den årlige begivenheten dedikert fullt og helt til vinens verden. 17. september presenterer regionens beste vinhus sine røde, hvite og rosa årganger.Haro er selve "vinens vugge". Med 150 års vinhistorie, har byen den største konsentrasjonen av vinhus i hele verden. Det startet med at byen fikk togforbindelse, og langs linjene ble det anlagt bodegaer. Med transport rett utenfor døren, ble de edle dråpene kjent utover de lokale grensene. Rioja, med Haro som midtpunkt, ble et vinens referansepunkt på kartet. Mange av de gamle bodegaene er nedlagt, men syv av dem består og er i dag verdenskjente: López de Heredia, CVNE, Gómez Cruzado, La Rioja Alta S.A., Bodegas Bilbaínas, Muga og Roda.

For andre året på rad gjenforenes bodegaene for å lage et event åpent for publikum: "La cata del Barrio de la Estación", 17. september kl. 11.00 til 18.30 (16. september er kun for profesjonelle i bransjen). Billetter kan kjøpes for 40 euro per person på http://lacatadelbarriodelaestacion.com/, eller du kan betale ved oppmøte på festivaldagen. Da koster billetten 50 euro per person. Vel innenfor får du smake på 14 viner, 2 fra hver bodega, samt tapas. Du får et vinglass til odel og eie. Med vinglasset følger et praktisk halskjede for å henge glasset i. Det finnes flere pakker å velge mellom som innholder overnatting, aktiviteter og tog mellom Logroño og Haro.

Byen blir denne dagen stengt for trafikk slik at publikum fritt kan spasere fra bodega til bodega. Området er en blanding av historiske bygninger fra 1800-tallet og moderne arkitektur designet av anerkjente arkitekter som Zaha Hadid og Eiffel. Langs ruten er det foodtrucks som serveres typisk mat fra regionen. Det vil også være musikk og underholdning i gatene.

Batalla del Vino de Haro
Hittil har byens mest kjente fiesta vært "La batalla del Vino de haro", som feires i juni hvert år. Fiestaen består av vannkrig, men bøtter og vannpistoler fylles med vin i stedet for vann. Flere millioner liter vin går til spille under festdagene. Det er kun lavkvalitets vin som brukes, og hvert vinhus bevarer de edleste dråpene til mer fornuftig nytte. I dag har Haro fått et nytt komplement til vinens feiring med vinfestivalen som allerede har rukket å bli kjent også utenfor Spanias grenser. Arrangørene har hentet inspirasjon fra tilsvarende festivaler i Bourdeux, Toscana og Napa Valley.

De syv bodegane som fortsatt eksisterer i kronologisk rekkefølge:

1. Den første bodegaen som ble anlagt i Haro var R. López de Heredia Viña Tondonia. Den ble grunnlagt i 1877. I 139 år har generasjon etter generasjon produsert magnifikke viner i kategoriene Viña Tondonia, Viña Bosconia, Viña Cubillo, Viña Gravonia og Vinos Históricos. Under festivalen viser bodegaen en fotografiutstilling som forteller bodegaens historie.

2. Den andre bodegaen som ble anlagt var Bodega de la Compañía Vinícola del Norte de España (CVNE). Bodegaen ble grunnlagt av brødrene Raimundo og Eusebio Real de Asúa i 1879. Fem generasjoner senere består bedriften av totalt fire bodegaer: CVNE, Imperial, Viña Real og Viñedos del Contino.

Et viktig element i bodegaens design er La Nave Eiffel. I perioden 1890 til 1909 designet Gustave Eiffel tønnelageret til bodegaen. Salen er på 800 kvadratmeter, og uten en eneste søyle. Taket holdes oppe av vegg-til-vegg stålbjelker. Designet var på den tiden revolusjonerende, og gjorde arbeidet på tønnelageret enklere både når det gjelder transport, vedlikehold og overvåkning.

På festivaldagen vil bodegaen holde en utstilling av Anthony Caros skulpturer. Caro var en anerkjent britisk skulptør på 1900-tallet. Hans skulpturer befinner seg over store deler av bodegaen.

3. Bodega Gómez Cruzado ble grunnlagt i 1886. Opp gjennom tidene har den hatt ti forskjellige eiere. Dagens eiere er David González og Juan Antonio Leza, to unge enologer med stor suksess. Bodegaen er av typen "Bodega Boutique". Her fremstilles "vinos finos", en coupage av druertyper fra 100 plantasjer fordelt på tre områder: Viñedos de Sierra Cantabria, del Bajo Najerilla og del Alto Najerilla. I sistnevnte område høstes Garnacha fra hundre år gamle stokker.

4. La Rioja Alta, S.A. ble grunnlagt i 1890. Bodegaen lager sine egne fat med eik fra USA. For hånd lager de 30.000 fat. Fatene lufttørkes i to år. Hvert halvår renses tønnene for å få optimal kvalitet på vinen.

Under festivalen vil besøkende få se renseprosessen live, akkurat slik den har blitt utført de siste 126 årene.

5. Bodegas Bilbaínas ble oppført i Barrio de la Estación i 1901. Fire år senere ble merket "Viña Pomal" lansert, og er den dag i dag bodegaens flaggskip. Bodegaen er en av de største underjordiske bodegaer i hele Rioja med 3400 kvadratmeter. Bodegaens røde og hvite viner er høyt premiert. De produserer også Cava Viña Pomeral Blanc de Noirs Reserva, en Cava laget av Garnacha tinta.

Under festivalen vil bodegaen vise prosessen "Degüelle de Cava", der man for hånd fjerner mikroorganismer, stort sett gjær, fra fermentering nummer to.

6. Bodegas Muga ble grunnlagt i 1932 i den gamle delen av Haro, og flyttet til den emblematiske Barrio de la Estación i 1970. Muga er en av de få spanske bodegaer som lager sine egne håndlagede fat. Den 25.000 kvadratmeter store bodegaen har ansatt fire tønnemestere som under festivalen vil demonstrere tillagingen av eikefat.

7. RODA ble grunnlagt i 1987, og bygget i perioden 1991 til 2001. Bodegaen er bygget oppå en eksisterende underjordisk lagringsplass for druer. Den er 90 meter lang og 12 meter dyp, og ble på 1800-tallet brukt til oppbevaring av druer som skulle sendes til Frankrike.

På gateplan har bodegaen en egen vinbar der du kan prøvesmake Roda og Roda I.

Kommentarer