Albacete - halvveis til hovedstaden

Katedralen i Albacete

20 mil fra Benidorm og 25 fra Madrid ligger byen du utallige ganger har passert på vei til hovedstaden. Albacete er La Manchas største by og en fullverdig destinasjon, en metropol med et omfattende menykart hva gjelder gastronomi, fornøyeligheter, historie og kultur.

Store sletter, tett tåke, drueranker og vindmøller. Landskapet er ikke til å ta feil av en høstdag langt ut i oktober. De “manchegiske” sletter har lokket reisende i årevis, og ikke minst etter at Cervantes pinnet området på verdenskartet. Det er 400 år siden forfatteren tok fyllepennen fatt og kreerte karakteren Don Quijote. Og dét går ikke upåaktet hen. Regjeringen satser stort på turismen i forbindelse med Don Quijotes 400-års-feiring. Du har fortsatt tid på deg til å ta del i feiringen før året er omme. På http://www.cervantescuartocentenario.com kan du laste den det offisielle programmet for jubileumsåret 2016.

Albacete er en av de mest befolkede innlandsbyer i hele Spania med 220.000 innbyggere i Albacete sentrum. Dramaturgen og poeten Azorín (José Augusto Trinidad Martínez Ruiz) omtalte byen som “La Manchas New York”, og refererte nok til Albacetes storbypreg med staselige bygninger, store avenyer og den store byparken, som forøvrig er La Manchas største. Byens strategiske plassering gjør den til en destinasjon som er lett å nå. Selve bysentrum har også enkel adkomst dersom du kommer med bil. Til å være en liten storby går trafikken veldig greit uten noen større hindringer. Du kan også ta toget fra Alicante til sentrum av Albacete.

Calle Marqués de Molins med forlengelsen CalleTesifonte blir på folkemunne kalt Calle Ancha, og er Albacetes handlegate. Den 600 meter lange handlegaten strekker seg fra Plaza Gabriel Lodares til Plaza de Altozano, og er forøvrig Castilla La Manchas dyreste gate. Det er her du finner byens herrskapsboliger fra 1920-tallets gyldne tider, den ene mer overdådig enn den andre hva ornamenter og dekorasjoner angår. I en liten avstikker fra gaten finner du også El Pasaje Lodares, et italienskpreget galleri for handel. Det finnes kun tre slike gallerier i hele Spania. De andre to er Pasaje Gutiérrez i Valladolid og Pasaje del Ciclón i Zaragoza. Gabriel Lodares, en velholden mann i Albacete som ble valgt til ordfører to ganger og utnevnt æresborger av byen, engasjerte i 1925 den valensianske arkitekten Buenafuente Ferrando Castells til å bygge et galleri ala de italienske galleriene. Galleriet skulle kombinere eksklusive boliger med forretningslokaler i underetasjen. I hver ende står handelstandens gud, Mercurio, i full størrelse og våker over handlegaten. Den samme Mercurio finner man også i Pasaje Gutiérrez i Valladolid. Galleriet er overbygget med et stort tak av jern og glass, slik et galleri jo skal være. Men kikker man nærmere etter så skiller det seg ut ved at den ene siden av handlegaten har dypere lokaler enn den andre. Mens den ene siden har butikker med flere meters dybde, er butikkene på andre siden en lang tarm på ca 1,5 meters dybde. Også boligene oppover i etasjene har samme størrelse. Årsaken til dette var at Lodares lå i forhandlinger om å kjøpe nabogården for å bygge ut galleriet i full størrelse med fullverdige leiligheter på begge sider av handlegaten, men eieren av nabogården nektet til slutt å selge på grunn uenigheter med kjøper. Lodares måtte da bygge leiligheter som går i bue over til andre siden. Den delen av leilighetene, som jo bare er en lang gang, ble brukt til lagringsplass for hver enhet. I dag er det få beboere igjen, og flere av leilighetene blir innredet til kontorer. I løpet av de neste årene regner man med at hele bygningen blir omgjort til kontorer.

www.museo-mca.com
Knivbyen
Albacete har i flere hundre år vært kjent for sin produksjon av kniver. Flere tusen av Albacetes innbyggere arbeider den dag i dag i knivindustrien. Knivene eksporteres til hele verden. Knivindustrien er en arv etter maurerne, og kan dateres tilbake til 1400-tallet. I løpet av 1500-tallet ble knivindustrien stor med flere smier, de fleste i Calle Zapateros (Skomakergaten) side om side med de andre håndverkerne som ga gaten dens navn.

Da jernbanen ankom byen i 1855, fikk knivindustrien en oppsving. Det var alltid stor trafikk rundt jernbaneområdet med passasjer og pårørende til og fra toget. Produsenter og kjøpmenn tok med seg utstillingskofferten eller knivforklet, som kunne veie opptil 20 kilo, og solgte kniver direkte til togpassasjerene. På Plaza del Altozano står en statue av en “Cuchillero” (knivselger) i full størrelse. I bybildet kunne man også finne flere små boder som solgte kniver. De samme bodene deltok også på messeområdet under byens fiesta, et område som i dag brukes til tivoli under samme arrangement.

Et besøk ved byens knivmuseum er en obligatorisk post på programmet. Byens beste skatter oppbevares her bak glass og rammer. Museet befinner seg i Casa del Hortelano, et palass fra de glade 20-årene bygget av den anerkjente arkitekten Daniel Rubio. I museets samlinger finner man kniver fra før Kristus og helt opp gjennom historiens beste tider for knivyrket med 1700-tallets overdådighet risset nennsomt inn i både skaft, egg og slire. Man får best utbytte av samlingene med kyndig omvisning og innføring fra museets guider. Er du en entusiastisk knivsamler, kan den årlige knivmessen Feria de Cuchillería de Albacete være tingen. Dette er en internasjonal messe, også kjent som Knife Show, som trekker produsenter og entusiaster fra hele verden. Messen arrangeres i perioden 7. til 17. september hvert år og inngår i Feria de Albacete..

www.teatro-circo.com
Teatersirkus
Til tross for sitt moderne utseende fra gateplan, er dette en bygning med en lang historie. Teatersirkuset ble bygget i 1887 etter at en initiativrik gruppe innbyggere fikk ideen om å danne en organisasjon. Organisasjonen kalte de Sociedad del Teatro Circo. De kjøpte en tomt i Calle de Carcelán, og startet byggingen av byens første teater. 7. september 1887 ble teateret innviet. Teateret ble bygget som en kombinasjon av teater og sirkus. Mens fasaden fikk en typisk klassisk stil, fikk innsiden arabisk stil. Lokalet kunne ta 1188 ved teateroppsetninger og 1292 ved sirkusforstillinger. Prislappen på herligheten, inkludert tomten, var 190.000 pesetas, tilsvarende 1140 euro. Bygget har gjennomgått mange ombygninger opp gjennom tidene. Fasaden har fått et moderne utseende, mens en del av den opprinnelige arabiske innsiden er intakt. I dag holdes uttallige forestillinger ved teateret, ofte store oppsetninger fra de store scenene i Madrid. Her foregår også den årlige internasjonale filmfestivalen Abycine og den internasjonale sirkusfestivalen. I den forbindelse holdes oppsetninger og talentshow, hvor representanter fra verdens største sirkuser kommer for å speide talenter til sine sirkuser.

Gastronomi og uteliv
Gastronomi og uteliv! Med to ord omfavner man Albacetes grunnpilarer. Dette er byen der det gode liv starter med en gaffel og edle manchegiske dråper. De kulinæriske opplevelsene er tilgjengelige allerede på vei til restauranten. Appetitten vekkes med søt aroma av rykende varme kastanjenøtter og søtpoteter (boniato) som selges fra salgsboder langs fortauskanten. Begge deler er typisk vintersnacks. En pose med varme kastanjer i lommen er godt når kulden røyner på.
Albacetes restaurant- og natteliv foregår i sentrumsområdet ganske enkelt kalt “La Zona”. Her finnes et varierende tilbud av spisesteder og utesteder. Det yrer av folk i helgene og det er vanskelig å få bord om du ikke reserverer på forhånd. Mange av restaurantene byr på ekte manchegiske retter som migas ruleras, atascaburras og pisto manchego. Men den mest typiske av alle retter er gazpacho manchego, som ikke må forveksles med gazpacho andaluz. Den manchegiske varianten er alt annet enn den andalusiske. For det første er den varm og for det andre er det en kraftig kjøttrett med pasta og lefse, må prøves! Hva størrelse på porsjonene angår, så er de svært så rause. Du skal ikke reise fra Albacete sulten.  

Opprinnelsen
Oprinnelsen til byen er noe usikker, men man vet med sikkerhet at byen ble bosatt av maurere under Andalusí. Byen het da Al-Basit, som betyr flatmark (El Llano). I 1862 fikk Albacete bystatus under Dronning Isabel II. Byen ble La Manchas hovedstad, og i løpet av 1900-tallet fikk byen en oppsving i økonomien, og ble hovedsete for Brigadas Internacionales under borgerkrigen. Brigadene besto av soldater fra hele Europa, også Norge. Årlig møtes brigadenes overlevende i Albacete. Det begynner dog å bli tynt i rekkene, da yngstemann nå er 97 år. Albacete ble hardt rammet under borgerkrigen. 19. februar 1937 sendte Hitler Legión Cóndor for å hjelpe Franco med å bombe Albacete. Store deler av byen ble hardt skadet i det uventede angrepet, som eksperter mener var en prøvebombing før angrepet på Guernica to måneder etter.

Kommentarer