Den Magiske Ruten i Bocairent

I Valencias innland, side om side med  fjellkjeden Sierra Mariola, finner vi Bocairent med drøyt 4000 innbyggere. Den lille middelalderbyen kan skilte med en interessant historie og en magisk turistrute.

Alt som går ned går opp. Slik er det også i Bocairent. Byen er bygget på en fjellknaus 660 m.o.h. med gater som snor seg oppover, innover og nedover. Gode sko og et uthvilt legeme er riktig utgangspunkt for å ta fatt på ruten som byens autoriteter har døpt “Ruta Magica”.

En stor maurisk bue markerer selve inngangsporten til middelalderbyen. Bakenfor ligger bytorget med rådhus, kirke og en rekke historiske bygninger. Det er nettopp her den magiske ruten starter. Et stort kart utenfor rådhuset gir et overblikk over ruten, mens skilt viser vei gjennom de trange smugene med de hengende husene. Det er nemlig ikke bare Cuenca som kan skryte av å ha hus hengende utover fjellskrentene. De ærverdige bygningene fra 1700- og 1800-tallet rundt bytorget er så høye som åtte etasjer. Dette har med byens bratte terreng å gjøre. Mens du fra torgsiden går inn på bakkeplan i første etasje, er bakkeplan en sjette etasje fra baksiden.

Ruten starter i Calle Mosén Hilari. Gatene er brostensbelagte. Her finnes ingen snorrette gater, men snarere krokete og av varierende bredde. Stenhus med små dører og vinduer pyntet med blomsterkasser er en prakt for øyet. At vinduene og dørene er små tyder på at det her er strenge vintre med bitende kulde. Her legger snøen seg hvert eneste år. Hilari-gaten fører oss til rutens første utkikkspunkt. Herfra er det utsikt direkte til Ermita de Sant Crist. Kirken ligger på en fjelltopp med turveier som slynger seg oppover fjellskrenten. Side om side med kirken ligger maurergrottene. Hele den vertikale fjellsiden består av 53 små huler som maurerne mest sannsynlig brukte til oppbevaring av korn. Det arrangeres guidede turer til hulene. Vær bare forberedt på at hulene er bittesmå, og gangene så trange at man på enkelte steder må åle seg gjennom. Familiens minste vil ha best utbytte av denne turen. Deretter går turen til den mest interessante delen. Innenfor portalen Portal d´Agost finner du den eldste delen av middelalderbyen med smug fra maurertiden som snor seg mellom bygningene. Lange trapper er hugget ut i fjellgrunnen, den samme fjellgrunnen som husene er bygget inn i. Noen steder mangler trappetrinn og den steile fjellgrunnen kommer til syne. Enkelte trappesmug fører ned til ingenting, men var nok en gang i tiden en ferdselsåre ut av byen. En gammel vannfontene fra 1700-tallet gjør sin nytte den dag i dag, mens byens eneste manuelle vaskeri i dag kun er et minne og en severdighet. En gammel tekstilfabrikk minner om en viktig del av byens historie. Ruten er som sagt veldig godt skiltet , og hver severdighet har en plansje med god informasjon. Ruten slutter der den starter ved den mauriske portalen. Ønsker du å delta på guidet tur til maurergrottene, starter oppstigningen like innenfor portalen.

Kommentarer