Yecla - lengst nordvest

Lengst nordvest i Murcia-regionen finner du Yecla, siste utpost før du krysser grensen til Valencia og Alicantes vinområder. Yecla har et stort utvalg av vingårder med D.O.-merket vin, rural turisme, en stor møbelindustri og Spanias eneste møbelmesse.
Yecla i Murcia har til alle tider vært en kommune med store vinområder. Her finnes 7000 hektar dyrket vinmark og egen D.O. (Denominación de orígen). På midten av 1900-tallet blomstret en ny bransje opp da tønnemakerne gikk fra å lage vinfat til å lage møbler. Så stor ble møbelindustrien at “Feria del Mueble Yecla” ble anlagt her for 53 år siden. Dette er den eneste messen i hele Spania dedikert i sin fullhet til møbler. Hvert år samler den 120 utstillere fra blant annet Spania, Tyskland, Portugal og Brasil. 

At møbler ble det store satsingsområdet får man bekreftet når man kjører gjennom industriområdet som fører inn til byen. Store lagerbygninger, fabrikker og møbelutsalg ligger på rekke og rad på begge sider av hovedveien. Dog er annenhver forretning nedlagt og tilbake står tomme bygninger. Krisen har tydelig herjet som en storm og slått bena under både fabrikkanter og detaljhandel i byen. Dog blir det sagt at det i dagens Yecla finnes 500 forretninger og firmaer tilknyttet møbelindustrien. 

Etter å ha passert industriområdet kommer byen til syne med en kirkekuppel utenom det vanlige i blå og hvite striper. Stripene slynger seg som en spiral rundt kuppelen, som er byens stolthet og tilhører Basilica de la Purísima, bygget i perioden 1775 til 1868. Basilikaen er en kolossal kirkebygning som ligger midt i byen. Ved dens side er anlagt et flott torg prydet med blomster og én eneste kafeteria. Faktisk er det en av de få kafeterianene vi ser på vår ferd gjennom byen, og det er ganske ulikt andre spanske byer som har barer på hvert gatehjørne og vel så det. Kirkerom er det dog ingen mangel på. Det ser nesten ut til å være enklere å få åndelig føde enn fast føde i denne underlige byen. Ved nærmere undersøkelse skal den lille byen ha 7 kirker og 34.000 innbyggere, hvorav omlag halvparten bor i sentrum.

En av byens gågater er avsatt til handel, det må i hvert fall ha vært den opprinnelige ideen. Her ligger småbutikker lett adspredt langs den 100 meter lange gatestumpen. Tilbudet er sparsomt, og aktivitetsnivået likeså. Det er en helt vanlig mandags formiddag og nesten ikke folk i gaten. Det gjelder forøvrig hele byen; svært lite folk å se. 

Mens byen kanskje ikke er turistenes førstevalg, så er det mange som legger turen til Yeclas naturområder, da med vingårder som første post på ruten. Turistorganisasjonen har anlagt en vinrute som går innom vingårder og oljeprodusenter i Yecla. Se www.murciaturistica.es for mer informasjon om ruten og dens gårder. Er du glad i å gå turer i fjellet, tilbyr Yecla ruter som egner seg både for føtter og pedaler. I Monte Arabí, helt konkret i Canto de Visera og Cuevas Mediodía, finner man hulemalerier fra jernalderen. Ruten GR7 går også innom området. Dette er en rute som strekker seg fra Andorra i nord til Gibraltar i syd.   

Kommentarer