Gå til hovedinnhold

Benimantell


Står du i Guadalest og kikker utover dalen, er Benimantell den lille nabobyen du ser i syd-østlendt terreng. Også dette er en liten maurerby med en historie å fortelle.

Ved første øyesyn er det kanskje ikke den mest pittoreske flekken i landskapet. Flott utsikt har den, frisk fjelluft likeså. Tar du turen helt inn i gamlebyen, så åpenbarer seg trange smug og et rolig bybilde. De trange smugene er et karaktertrekk som daterer byen tilbake til maurertiden. I den lave bebyggelsen bodde moriscos´ene (maurere som ble tvunget til kristen konvertering) frem til 1609 da de ble drevet ut av de kristne. 

På 1300-tallet økte befolkningen i byen, og godt ut på 1900-tallet var innbyggertallet hele 1012. Fra da av har befolkningstallet gått jevnlig nedover, med en kjempenedgang i 1991 da innbyggertallet var kun 404. Tallet tok seg opp igjen, og i 2012 talte byen 518 innbyggere. Og de fleste bor i gamlebyen.     

Gamlebyen har sin sjarm med kriker og kroker, smale smug og en fantastisk utsikt over Guadalestdammen. Et av smugene kalles “Trencacames” (beinknekkeren), så en kan jo bare forestille seg hvordan den er anlagt. Maurertradisjonen tro så er bebyggelsen i maks fire etasjer, typiske generasjonsboliger med plass til husdyr og jordbruksredskaper i første etasje og loft for oppbevaring av korn. Noen hadde også innlagt vann med beholder på loftet. Det man dog ikke finner på boligene i Benimantell er patioer, verken foran eller bak boligene. 


Foruten koselig bebyggelse og trange smug, så har byen tre attraksjoner: to fontener og en kirke. En fontene befinner seg i sydenden av byen, og ble bygget i 1944. Den andre i nord-øst. Denne skal være enda eldre enn den andre. Eksakt dato for byggingen er ukjent. Den største attraksjonen er uten tvil kirken. Dette er en kirke dedikert til martyren San Vicente. Bygningen er av arkitektonisk interesse med et spesielt tårn som ender i en åttekantet kuppel med blå takstein. Rett ovenfor kirken ligger rådhuset, en liten bygning som går i ett med resten av bebyggelsen. Like utenfor byen, på en liten bakketopp, står ruinene av et vakttårn på linje med tårnene i Guadalest og Alfofra.     


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.