Gå til hovedinnhold

Kjent skuespiller holder skrivekurs - Fra idé til bokwww.toveskagestad.no
- Der kommer Bente, sier Tove. Vi har aldri truffet hverandre før, men jeg blir raskt oppfattet som en “typisk Bente”, hva enn det måtte innebære. Damen stråler av glede med et smittende humør. Vi har avtalt å møtes på Central Perk på strandpromenaden i Villajoyosa. Fire dagers heftig regnskyll har veket plass for solen, men sjøen er fortsatt i opprør. Mens bølgene kjemper om oppmerksomheten, gjenopptas dagliglivet langs promenaden. “Friends”-baren har bare så vidt åpnet dørene når vi finner oss til rette med kaffekoppen en formiddag i julen.
Tove bor like bortenfor, i de fargerike husene så typiske for Villajoyosa. Hun har lang fartstid i området. Hennes foreldre var av den vågale generasjonen som tøyde alle innlærte normer ved å kjøpe hus i Spania så tidlig som på 70-tallet. 

- Vi startet i Alfaz del Pi, men Bjørn (broren) og jeg la vår elsk på Villajoyosa. Så da havnet vi her. Min mor på 95 år bor fortsatt her, mens Bjørn og jeg har hver våre leiligheter i samme område - jeg ned mot sjøen og Bjørn midt på “sigøynerplassen”, sier Tove og smiler. Mimringen fra ungdomsårenes Costa Blanca fører til den ene anekdoten etter den andre. Skuespilleren, journalisten og forfatteren i henne lar deg gjerne med på mimringen av Costa Blanca på 70- 80- og 90-tallet, fra en kirkeplass av stampet leire i Alfaz til et lavbebygget Benidorm. Hun er glad i å formidle, enten det er muntlig eller skriftlig. I porteføljen har hun fire bokutgivelser. Nå lærer hun andre å realisere sin drøm om å skrive.

- Kurset passer for alle, enten det er for å realisere en drøm om å skrive en bok eller du vil skrive om et spesielt tema. Jeg gir den enkelte konkrete verktøy og hjelper med å gi historien driv og spenning. Idéen må finspisses. Kreativiteten blomstrer i trange rammer, sier Tove og forklarer hva skrivekurset består av.

- Den første dagen går med til finspissing av idéen og valg av genre. Dagen etter består av dramaturgi, det vil si oppbygging og spenningskurve. Da skriver elevene en scene, og bytter tekster med hverandre. Dag 3 får kursdeltakerne fri for å samle tankene og skrive. Dag 4 er temaene fortellerstemmer, synsvinkel, tid og sted. Den siste dagen går vi gjennom hvordan man gir ut en bok.

Bakgrunn
Tove kommer fra en kreativ familie med en mor som er malerinne, en far som var teatersjef, en onkel som startet teaterlinje og en bror som er skuespiller på Nasjonalteateret. Selv har Tove tre yrkestitler. Hun visste tidlig at hun ville gå i samme retning som broren og bli skuespiller. Frem til 2006 jobbet hun fast ved Det Norske Teater i Oslo, inntil en skade i kneet gjorde at hun måtte slutte. Hun valgte å omskolere seg, og utdannet seg til journalist. Hun toppet karrierevalget med en master i “faglitterær skriving” fra Høgskolen i Vestfold, samt  en master fra BI i “kommunikasjon i organisasjoner”. Valget var ikke tilfeldig. Tove ville kombinere sin skuespillererfaring med business. Hun startet kurs i presentasjonsteknikk rettet mot det norske næringslivet. 

- Her får jeg virkelig brukt min skuespillererfaring. Det er morsomt å se hvordan folk med vidt forskjellig bakgrunn og personlighet åpner seg. Tilbakemeldingene er fantastiske. Her igjen tror jeg det er fordi den enkelte får konkrete verktøy å jobbe med, sier Tove som har gjort suksess i næringslivet med tunge kunder i porteføljen. På listen finnes både Forskningsrådet, SpareBank 1 og Westerdals Kompetanse.

- I februar skal jeg holde kurs på universitetet i Oslo, sier Tove.

Men aller først er det Alfaz del Pi som står på programmet med skrivekurs og påfølgende kurs i presentasjonsteknikk. Flere har allerede meldt sin interesse. 

- Helt ideelt bør det være minimum 5 og maksimum 10 på kurset for at jeg skal kunne gi god individuell hjelp. Det gjelder både skrivekurset og kurset i presentasjonsteknikk, sier Tove med et ønske om å hjelpe alle som går svangre med et bokprosjekt. Hva gjelder presentasjonsteknikk så er målgruppen: ALLE.

- Alle kan ha bruk for presentasjonsteknikk, enten man er i arbeid eller ikke. Alle kommer vi opp i situasjoner hvor vi må snakke for en forsamling, enten den er liten eller stor. Også er det veldig gøy. Vi har det kjempemorsomt på kurset, vi holder på å le oss i hjel, avslutter den sprudlende damen som “lider” av skrivekløe, og som gir utløp for sin skuespillertrang ved å gi deg og meg verktøy til å mestre dagliglivets små og store “happenings”

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.