Gå til hovedinnhold

Little King of England - konge for en dag


“Juan de Lepes gravkammer, født i arbeiderklassens Lepe, venn av Englands Kong Henry VII, som en dag under et veddemål med hans majestet vant veddemålet om den engelske trone for en dag med eierett til alle ervervelser og rikdommer ervervet denne ene dagen”

Juan de Lepe var en kortvokst sjømann fra den lille byen Lepe i Huelva. Plutselig en dag ble han konge av England. Juan var en meget intelligent liten mann som ikke var redd for å gjøre seg bemerket i velstående kretser, både nasjonalt og internasjonalt. Han fikk innpass både her og der, og selveste Kongen av England King Henry VII var nysgjerrig på denne lille spanjolen han hadde hørt rykter om.

Juan ble en riktig kjendis, enda det på 1500 tallet var dårlig med internasjonal presse. Ryktene gikk på folkemunne, og kongen inviterte den lille spanjolen på kongelig visitt. Så begeistret ble kongen for Juan at han ansatte han som sin assistent, og ble Juan ble snart kongens nærmeste fortrolige. De utviklet et nært vennskap og tilbrakte både arbeidstid og fritid sammen. Ofte kunne de spille sammen, og rett som det var sto det penger på spill. Dette kom noe overraskende på Juan, i og med at kongen var kjent som en gjerrigknark.

Juan var høflig og veloppdragen, og som seg hør og bør lot han kongen vinne gang på gang. Kongen så på seg selv som en riktig gambler med hell i spill, og satset hele sitt kongerike for én dag. Juan aksepterte veddemålet, men på visse betingelser. Dersom han vant, skulle all inntjening og ervervelser denne dagen bli til Juans odel og eie. Den lille spanjolen var en kløpper gambler, og vant selvfølgelig veddemålet. Kongen kunne ikke annet enn å gi fra seg tronen for en dag, og Juan ble offisielt kalt The Little King of England.

Da King Henry døde i 1509, reiste Juan tilbake til sin hjemby Lepe med alle sine kongelige ervervelser før eventuell ny konge ville rynke på brynene. Juan levde godt resten av sitt liv, og like før han døde donerte han sin rikdom til det lokale fransiskanerklosteret Nuestra Señora de la Bella, men på én betingelse; å bli begravet ved klosteret med en gravsten der det skulle stå: “Juan de Lepes gravkammer, født i arbeiderklassens Lepe, venn av Englands Kong Henry VII, som en dag under et veddemål med hans majestet vant veddemålet om den engelske trone for en dag med eierett til alle ervervelser og rikdommer ervervet denne ene dagen”.

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.