Zen i skulpturparken


På nytt er det duket for utendørs gjesteutstilling i skulpturparken i Alfaz del Pi. Fundación Klein Schreuder byr for første gang på en utstilling basert på Zen. Det er den anerkjente skulptøren Teo San José fra Dénia som står bak “Esculturas para el jardin Zen”, en kolleksjon med non-figurative skulpturer som taler til sjelen og følelsene dine.

- Det er første gang jeg har laget en Zen-hage i en allerede eksisterende hage, sier Teo. 

I alt utstilles seks av hans Zen-skulpturer i rødmalt stål. Alle er de inspirert av det japanske elementet “Torii”, den typiske japanske portalen bestående av to søyler med en tverrgående bjelke over, en portal som symboliserer skillet mellom det menneskelige og det åndelige.

- En Zen-hage har aldri figurative skulpturer, men figurer som taler til sjelen og følelsene, skulpturer som får deg til å komme i kontakt med ditt innerste jeg, sier Teo. 

Han forklarer at hver skulptur har et navn og et tilhørende poem han selv har skrevet. Han liker dog ikke å sette navn ved hver skulptur.

- Når du ser navnet på en skulptur, så assosierer du figuren med navnet, og dét begrenser opplevelsen, sier Teo som ønsker at besøkende skal knytte kontakt med skulpturene uten å begrenses til et navn. 

Han bedyrer dog at både navn og poemer vil være tilgjengelige for publikum. Skulpturene er relativt store, og man ser et tydelig preg av torii i hver enkelt av dem. Alle er de malt røde, simpelthen for å vekke oppsikt. Hvis du har vært i Dénia drar du kanskje kjensel på hans stil. Hjembyen huser flere av hans verker, både på offentlige institusjoner og ute i bybildet. 

Nedslagsfeltet er dog ikke begrenset til Dénia, eller Spania for den saks skyld. Teo San José har oppnådd et navn i den internasjonale kunstverdenen med utstillinger verden over. Han oppnår også internasjonale premier for sine arbeider, og er et mangeårig medlem av Royal British Society of Sculptors London. Den samme foreningen forærte han premien “Sculpture Forecourt” i 2007. I 2014 ble han overrakt premien “Symposium International Sculpture of Cyprus”.

Det blir offisiell åpning av utstillingen i skulpturparken søndag 8. oktober kl. 11.00. Fundación Klein Schreuder holder til i Camino del Pinar 23 i Alfaz del Pi. I tillegg til gjesteutstillingen kan du også se stiftelsens permanente private utstilling av skulpturer.