Når forbrenningen svikter

Tyroidene er kjertler i halsen som produserer hormonene med samme navn. Produksjonsrytmen av hormonet kontrolleres av et annet hormon kalt TSH (Thyroidea Stimulerende Hormon), hvis funksjon er å sørge for at tyroidene har riktige verdier. Dersom tyroidene begynner å svekkes, ber kroppen om økt aktivitet ved å øke produksjonen av TSH. Noen ganger er dette nok til å holde tyroidene på et normalt nivå. Mens i andre tilfeller er ikke dette nok, og tyroidene svekkes til tross for iherdige forsøk. Da får man typiske symptomer på hypotyreose, som slapphet, trøtthet, frysing, apati, depresjon, tørr hud, tørt hår, vektøkning og forstoppelse.

En enkel blodprøve
Den hormonelle ubalansen kan kartlegges ved en enkel blodprøve som viser THS-verdiene. Hvis verdiene er høye, betyr det at tyroidene ikke fungerer optimalt. Hvis verdiene er over 5mU/l, må man sjekke verdiene på fritt T4 (fritt/ikke proteinbundet thyroxin). Hvis fritt T4 viser lave verdier, kan man gi diagnosen hypotyroisme (lavt stoffskifte).
Hos eldre pasienter er symptomene ofte ikke så fremtredende og kan forveksles med normale aldringstegn. Uansett bør man oppsøke lege dersom man opplever symptomer på hypotyreose.

Hypotyreose behandles med Levotyroxin. Behandlingen skal alltid starte med en lav dose som gradvis økes til serumnivået av TSH er normalisert. Hos eldre pasienter, og spesielt om de har koronar hjertesykdom, må behandlingen starte meget forsiktig. Behandlingsmålet er å gjøre pasienten eutyreoid og å normalisere TSH- og fritt T4-konsentrasjonen.

Hva kan man gjøre selv?
Hva vi putter i munnen er viktig ved alle sykdommer. Yod er helt grunnleggende for å korrigere tyroidenes funksjon. Derfor er det viktig å kun bruke salt med yod, og ha et kosthold rikt på fisk, sjømat, skalldyr, belgfrukter og egg. 

Kilde: Saber Vivir