Hvitløk er mer enn bare en krydderurt

Hvitløk brukes mye i Middelhavslandene for å sette smak på maten, og like ofte for å forebygge og kurere diverse helseplager. Helseegenskapene til hvitløken var kjent langt tilbake til eldre tider, men det var ikke før på 1940-tallet at egenskapene ble vitenskapelig bevist. Det var på denne tiden komponenten "sulfuro de alilo" ble oppdaget, en komponent som forvandler seg til "alicina" når den utsettes for luft. Det er alicina som gir den sterke lukten, og som også har en sterk antibakteriell effekt. Effekten vedvarer imidlertid kun noen få minutter. Skal man bruke hvitløk som medisin, må den derfor brukes rå og inntas umiddelbart. Ved koking eller steking brytes alicina ned, men beholder andre helsemessige egenskaper.    

Unngå hvitløk hvis du:
- har en tendens til sure oppstøt og halsbrann
- skal opereres, da hvitløken har en blodfortynnende effekt
- har Diabetes
- er gravid. Gravide anbefales å redusere bruken av hvitløk under svangerskapet da den kan ha en stimulerende effekt på livmoren.  


Helseegenskaper:
- Naturlig antibiotikum, øker motstandskraften og bekjemper virus og bakterier.
- Senker blodtrykket, og beskytter årer og hjerte ved å gjøre årene mer elastiske og frie for kolesterol.
- Vanndrivende effekt.
- Bedre fordøyelse. Stimulerer lever, vesikkelblæren og bukspyttkjertelen.
- Kreftforebyggende. Forebygger enkelte krefttyper som magekreft, leverkreft, hudkreft og brystkreft.