Lunsj - tur retur Castalla

En solrik vårdag i februar setter vi kursen mot Valencias innland, nærmere bestemt Castalla. Puebloen er kjent for god mat, og det er nettopp dét vi er ute etter. Selskapet Din Hjelper, med ekteparet Marit og Juan i spissen, leder an. De har satt opp en arrangert lunsjtur for å nyte byens stolthet – gazpacho manchego med en lokal vri, også kalt gazpacho sensato.


Med smekkfull buss bærer det innover Valencias fjellverden – nordmenn skal presenteres for spansk gastronomi. Marit gir en inngående forklaring på spansk matkultur, viktigheten av å følge opp alle dagens fem måltider, og ikke minst hvordan vi spiser en gazpacho manchego. Det er nemlig ikke bare bare for en utrenet nordmann! Retten er en gryterett laget av kjøtt, snegler, sopp og brød, og til slutt honning som en uvant vri, og det hele skal inntas på et spesielt vis.

Borg og tinder
Valencias fjellverden er vakker, med store fjellsider som speiler seg i solen, mens de høyeste toppene glinser av snødekkede tinder. Enkelte steder skimtes Middelhavet som et blåmalt lerret. Så nærme kysten, men enda så langt til fjells – vi har alt her på Costa Blanca!

Castalla kommer til syne foran oss. En borg minner om svunne tider. Også denne, som de fleste andre borger, ble bygget av maurerne, og har opp gjennom århundrene fått litt nødvendig ansiktsløft. Det var Kong Jaime I som gjenerobret borgen fra maurerne, etter å ha gjenerobret Biar, hvorav begge puebloene som følge ble innlemmet i Kongeriket Valencia i 1244. Den siste til å bebo borgen var El Marqués de Dos Aguas, som arvet borgen i 1729. Borgen ble kommunal eiendom i 1989.

Landsbyen Castalla
Castalla er en liten pueblo med snaue 10.000 innbyggere. Smale gater og lavhusbebyggelse preger gamlebyen. Statuer pryder det offentlige rom, og ved nærmere øyesyn er statuene forbundet med den regionale sporten Pilota Valenciana. Det første som møter oss er en bar, hvis navn er "El Trinquet". En trinquet er banen pilota valenciana spilles på. Det er tydelig at sporten er stor i den lille byen. Foruten sport, skal byen være kjent for sin gastronomi. Langs de smale gatene ligger restauranter i hopetall. De fleste serverer den tradisjonelle retten gazpacho. Én restaurant heter bare rett og slett Gazpacho – det råder liten tvil om hva de har på menyen!

I enden av gaten ligger "Casa Paqui", dagens mål. Bord er reservert og mottakelsen er upåklagelig. Aldri før har de hatt nordmenn på besøk, og begivenheten kan ikke gå upåaktet hen – i vesken har Marit en helt spesiell gave til vertskapet: et rotekte norsk troll til å pryde den ellers så spanske atmosfæren i den hyggelige restauranten. Vertskapet finner en verdig plass for den nye leieboeren.

Travelt
Kelnerne går i koordinert skytteltrafikk. Foruten 48 nordmenn, har restauranten spanske gjester og ikke ett bord er ledig. Kelnerne kommer bærende på den ene store gryta etter den andre, det er take-away-gazpacho. Kunder står i kø ved baren for å ta med seg gazpacho hjem, sammen med enorme brød som viktig tilbehør. Brødet er bokstavelig talt grunnleggene i denne retten. Selve gazpachoen blir nemlig servert oppi brødet. Etter hvert som gjestene forskyner seg av gazpachoen, kommer kelnerne med påfyll. Og når gjestene er forskynt med gazpacho, fjerner kelnerne gazpachoen så bare brødet ligger tilbake. Brødet, som nå er dynket i gazpacho, skal overhelles av honning, brytes i biter og spises som en avslutning på retten.  

Kraftig mat
Gazpacho er et kraftig måltid, og ingen går sultne fra bordet. Før hovedretten fikk vi dessuten servert et hav av forretter, deriblant frittert artisjokk, som for de norske gjestene var en fulltreffer. Mens sneglene ikke vakte like stor entusiasme, og pent ble lagt til side, var den generelle smaks- og kulturopplevelsen en suksess som garantert blir en gjenganger på Din Hjelpers aktivitetsprogram.


For mer informasjon om utflukter og aktiviteter, se www.dinhjelper.com