Ultraprosessert mat, hva er det?


20% av maten spanske husholdninger forbruker, er ultraprosessert, eller det vi populært kaller junk food. Spania ligger dermed foran Frankrike, Italia og Portugal, der prosentandelen er henholdsvis 14, 13 og 10%. De som leder an i den europeiske junk-food-skalaen, er engelskmenn med hele 50%. Dette viser tall fra en studie publisert i Public Health Nutrition om europeiske matvaner.


Studien viser at matvanene er dårligere i Nord-Europa enn i sydligere land. I Finland, Belgia og Tyskland er forbruket av ultraprosessert mat 40%. Eksperter mener at det høye forbruket av denne type mat er en helsefare, da disse produktene inneholder mye sukker, salt og fett. 

Spania har tatt situasjonen på alvor, og innen utgangen av 2021 skal de ha redusert sukker-, salt- og fettinnholdet med 10% i 3500 matvareprodukter. Dette for å forebygge sykdommer og fedme. 

Uprosessert mat er ren mat i naturlig tilstand, slik som frukt, frø, blader, røtter, sopp, fisk, kjøtt og egg.

Minimalt prosessert mat kan blant annet være renset, tørket, malt, varmebehandlet eller fryst, men det blir ikke tilsatt andre stoffer i prosessen. Eksempler er frosne bær og grønnsaker, tørket frukt, ris, korn, tørkede belgvekster, nøtter, melk, kaffe, te og kvernet eller frossen fisk og kjøtt.

Prosessert mat har fortsatt mye råvare, men kan være tilsatt salt, sukker, olje og enkelte typer tilsetningsstoffer. Maten kan være kokt, stekt eller fermentert, gjerne for å øke holdbarheten og gi bedre smak. Eksempler på slike matvarer er syltet og hermetisk frukt og grønnsaker, speket og røkt kjøtt og fisk, samt oster og brød.

Ultraprosessert mat er rene industriprodukter som ikke ligner på råvarene de kommer fra, og som gir såkalte “tomme kalorier”. Produktene består i stor grad av ekstrakter av råvarer (vegetabilske oljer, sukker og stivelse), samt ingredienser fremstilt i laboratorier (aromastoffer, smaksforsterkere, fargestoffer og konserveringsmidler). De har ofte mange ingredienser som du ikke finner i vanlige kjøkkenskap. Eksempler på slike produkter er brus, energidrikker, kjeks, iskrem, kaker og kakemikser, boller, posesupper og andre poseretter, nudler, potetgull, pommes frites, energibarer, søtede frokostblandinger, frossenpizza, pølser, kyllingnuggets, hamburger- og pølsebrød og godteri.

Kilder: www.diabetes.no